Lijsttrekker Grin: 'Stalen pijp op hoofd gegooid na verkiezingsdebat'

LELYSTAD • Zo 13 maart 2022 | 21:25 • Zondag 13 maart 2022 | 21:25

Lijsttrekker Freddy Grin van de Partij voor Logisch Beleid in Lelystad zegt dat hij zaterdag na een verkiezingsdebat een stalen pijp op zijn hoofd gekregen heeft. Het projectiel werd op hem gegooid, nadat hij buiten in gesprek was gegaan met een groepje jongeren. Ook twee PVV-politici en een medewerker van Radio Lelystad zouden zijn bedreigd of lastiggevallen.

Grin raakte niet ernstig gewond. De politicus heeft contact gehad met de politie en gaat aangifte doen. Het incident vond plaats bij Atolplaza, daar was zaterdag een verkiezingsdebat van Radio Lelystad. Grin ging na afloop in gesprek met een groep jongeren over politiek, daarna ging het fout. "Ik loop weg en na tien/twaalf meter krijg ik ineens een stalen buis op mijn hoofd."

Grin zegt dat de politie het incident hoog opneemt. Mogelijk is er sprake van poging tot doodslag. "Je moet je voorstellen: als die buis anders op je hoofd komt, dan kan het ook zo je schedel ingaan."

Huisartsenpost
In eerste instantie leek de fysieke schade mee te vallen, maar uiteindelijk brengt hij toch een bezoek aan de huisartsenpost. "Ik denk: dat komt wel goed. Maar ik begon later toch een soort doofheid te voelen op mijn achterhoofd en had pijn aan mijn oog." Bij de huisartsenpost zijn geen ernstige verwondingen geconstateerd.

De lijsttrekker zegt twee dagen na het incident erg onrustig te zijn. "Ieder geluidje in mijn huis merk ik nu ineens op. Dat komt ook doordat de politie heeft gezegd dat ik het direct moet melden als er iets gebeurt. Ik kom er nu wel achter dat in de politiek zitten wel een beetje gevaarlijk is." Grin denkt er overigens niet over te stoppen met de lokale politiek: "Ik laat me niet kisten, ik vind het werk veel te leuk!"

Grin hoopt dader achterhaald kan worden. "Eén van die jongeren doet rare dingen. Die moet opgespoord worden, want daar moet mee gepraat worden. Wat hij zaterdag bij mij deed, kan hij zo weer bij een ander doen." Het Lelystadse raadslid hoopt dan ook dat de dader zichzelf meldt bij de politie.

De politie heeft inmiddels beelden veilig gesteld. Het is volgens een woordvoerder nu nog niet duidelijk te zeggen wie er bij betrokken zijn. Afgelopen weekend heeft de politie bij Atolplaza gezocht naar de buis waarmee gegooid zou zijn, maar deze is niet aangetroffen.

Ook PVV-kandidaten bedreigd
Verschillende aanwezigen zeggen dat een aantal jongeren tijdens het debat binnen waren, maar zich toen rustig gedroegen. Twee PVV-politici zeggen juist binnen last te hebben gehad van de jongens. Kandidaat raadslid Scarlett Hogendoorn werd op het damestoilet belaagd door drie van hen. Ze verlieten de ruimte voordat Hogendoorn naar buiten kwam. PVV-lijsttrekker Van Stormbroek zegt verbaal te zijn aangevallen. "Het waren de bekende bedreigingen en intimidaties." Stormbroek zou zijn uitgescholden en met de dood bedreigd. De twee PVV'ers zijn door collega's naar hun auto begeleid. Een medewerker van Radio Lelystad is ook lastiggevallen, maar heeft besloten geen aangifte te doen.

Volledige interview met Freddy Grin

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel