Anderhalf jaar cel geëist voor cafégast die zich ontpopte tot overvaller

LELYSTAD • Do 10 maart 2022 | 6:25 • Donderdag 10 maart 2022 | 6:25

Tegen een 53-jarige Lelystedeling is woensdag anderhalf jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist. De man zou op 26 september vorig jaar een medewerkster van Café Schippers aan de Neringpassage in Lelystad met grof geweld zo’n 300 euro afhandig hebben gemaakt. Daarbij zette hij onder meer een stanleymes op haar keel.

De man bekende in de Lelystadse rechtbank dat hij fout zat. De reden voor de overval weet hij niet, hoewel de Lelystedeling vermoedt dat drank een grote boosdoener is geweest. Hij zat die zondagavond een tijdje achter de gokautomaat en dronk bier en jenever. Met de medewerkster had hij naar eigen zeggen een paar leuke gesprekken.

Geld afgeven en op grond liggen
Toen de vrouw hem als laatste aanwezige klant vroeg om af te ronden zodat ze de kroeg kon gaan afsluiten, ging het helemaal mis. De man greep haar vast, zette haar een stanleymes op de keel en riep: "Ik wil dat je al het geld pakt en in mijn rechter jaszak stopt." Hij kreeg het geld, waarna hij de vrouw dwong in de keuken op de grond te gaan liggen. De Lelystedeling vroeg haar om vijf minuten op de grond te blijven liggen na zijn vertrek voordat ze de politie zou bellen. Op het moment dat de vrouw dat toch direct probeerde te doen, trok de man haar telefoon uit haar handen.

'Geldproblemen zijn motief'
Volgens een vriendin van de verdachte zouden zijn geldproblemen het motief zijn geweest, maar hij ontkent dat. "Ik deed dit niet voor het geld, want ik heb zelf geld." De Lelystedeling vertelde dat hij ook niet boos was op de medewerkster. "Helemaal niet juist, ze was hartstikke lief voor me. We hebben zelfs samen een paar keer buiten een sigaretje gerookt."

Slachtoffer: 'Leven is verprutst'
De gebeurtenissen maakten enorme indruk op het slachtoffer. Zij vertelde in de rechtszaal dat haar leven is 'verprutst' door de overval. De vrouw durft niet meer in de horeca te werken en kampt met angsten. Thuis voelt ze zich bijvoorbeeld niet veilig, maar ze durft ook niet alleen de straat op.

Voor de psychische schade vraagt het slachtoffer een vergoeding van 1500 euro. De officier kon zich daar wel in vinden en voegde die claim toe aan haar eis tot een contact- en een locatieverbod voor twee jaar. De Lelystedeling heeft inmiddels hulp bij zijn financiële problemen en - volgens deskundigen - forse drankgebruik.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel