Rotondes Flevoland voortaan van beton
Rotondes op provinciale wegen in Flevoland worden voortaan zo veel mogelijk van beton gemaakt. Tot voor kort werd vooral asfalt gebruikt als wegdek, maar beton is volgens de provincie sterker en vriendelijker voor het milieu.
De komende weken werkt de provincie aan een nieuwe rotonde op de kruising Dronterweg - Biddingringweg. Het kruispunt is nu relatief gevaarlijk. Een rotonde maakt de kruising veiliger. "We maken het wegdek van beton, in plaats van asfalt omdat dat minder impact heeft op het milieu. De productie van beton is minder belastend dan de productie van asfalt. En het wegdek gaat ook nog eens tot twee keer zo lang mee", vertelt Gerrit Bos van de provincie. Asfalt is gevoeliger voor schades. Vooral op een rotonde krijgt het wegoppervlakte best wat te verduren. Beton is sterker. De rotonde die bij Dronten wordt aangelegd, is de derde betonnen rotonde op provinciale wegen.
Wegen worden nu voornamelijk nog van asfalt gemaakt, omdat beton ook een aantal nadelen heeft. Allereerst rijdt het minder comfortabel, volgens Bos. "Hoe goed je het ook aanlegt, beton wordt nooit zo glad als asfalt. En dat merk je als je in de auto zit."
Een ander nadeel is dat beton na de aanleg veel langer moet uitharden dan asfalt. "Met nieuw asfalt kun je soms al na een paar uur weer over de weg rijden, terwijl het uitharden van beton wel 3 tot 4 weken duurt. Daardoor duren werkzaamheden langer", legt Bos uit.
De projectleider benadrukt dat voor elke rotonde in Flevoland die nieuw wordt aangelegd of vervangen moet worden zal worden onderzocht of beton of asfalt het beste is. "Maar hoe we er nu naar kijken gaan we echt voor beton", besluit de projectleider.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Staatssecretaris pessimistisch over financiering Lelylijn: 'Moeten realistisch blijven'
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberStaatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu ziet maar weinig mogelijkheden om de aanleg van de Lelylijn te financieren. Dat blijkt uit antwoorden die Jansen heeft gegeven op Kamervrag...
-
Meer elektriciteitshuisjes in Almeerse wijken, 'bezwaar maken niet mogelijk'
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberAlmeerse wijken krijgen meer elektriciteitshuisjes en dikkere stroomkabels. Dat hebben de gemeente Almere en Liander afgesproken om het stroomnetwerk in de stad te verstevigen. Liander bepaalt de loca...
-
Auto in Zeewolde vernield met vuurwerk, buurt staat voor een raadsel
ZEEWOLDE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberBewoners aan de straat Heggemus in Zeewolde werden donderdagochtend opgeschrikt door een harde knal. Iets na half zes 's ochtends werd een auto vernield door een explosie. Iemand zou de ruit van de au...