Bijna helft aantal wethouders haakt voortijdig af
Bijna de helft van de wethouders in Flevoland heeft de collegeperiode niet afgemaakt. Ook in de rest van het land houden steeds meer wethouders er voortijdig mee op. "Het is de mooiste hondenbaan die je bedenken kunt", zegt de voormalige Lelystadse wethouder Elly van Wageningen in het programma Over Flevoland Gesproken. Zij diende in 2020 zelf haar ontslag in als wethouder. Tot die tijd was ze ook voorzitter van de landelijke Wethoudersvereniging.
Van de 28 wethouders die na de verkiezingen van 2018 in de zes Flevolandse gemeenten aan de slag gingen, zijn er dertien voortijdig gestopt. De meerderheid van de afgehaakte wethouders vertrok vanwege politieke problemen. In de gemeente Lelystad is aan het eind van deze periode zelfs geen enkele wethouder meer over uit 2018. Noordoostpolder is de enige Flevolandse gemeente waar alle wethouders de vier jaar hebben volgemaakt, maar daar sneuvelde in deze periode de burgemeester door verschillen van inzicht binnen het college.
Elly van Wageningen denkt dat het afbreukrisico van wethouders samenhangt met de groeiende politieke tegenstellingen. "De raad zit soms vast in een standpunt, en je bent zelf als wethouder gedreven om dingen voor elkaar te krijgen. Dan ga je met argumenten over en weer proberen elkaar te overtuigen. Als je dat doet, gaan de oren aan beide kanten dicht."
'Verschillen worden erg opgeklopt'
De oud-wethouder ziet dat ook nu weer gebeuren. "In verkiezingstijd worden de verschillen heel erg opgeklopt. Verschillen zijn best interessant als je zegt: dat verschil in inzicht kan mijn plan beter maken. Maar zo luisteren we vaak niet in de politiek. We denken dat we moeten winnen of verliezen." Van Wageningen raadt politieke partijen aan beter naar elkaar te luisteren en de onderlinge verschillen "open en nieuwsgierig te benaderen".
"Je moet echt zorgen dat je ontstresst op gezette tijden, dan houd je het hoofd fris en koel"
Naast politieke conflicten waren gezondheidsklachten de afgelopen vier jaar een belangrijke factor waardoor meerdere wethouders stopten in Lelystad en Almere. Ook Elly van Wageningen heeft ondervonden dat de werkdruk hoog is. "Je maakt lange dagen. Dat is niet erg, maar als er stress bij komt is dat heel slecht voor een mens. Je moet echt zorgen dat je ontstresst op gezette tijden, dan houd je het hoofd fris en koel." Voor nieuwe wethouders heeft ze het advies om zich te laten begeleiden, scholing te nemen, en "niet te veel bij al die recepties te gaan eten en zo."
Desondanks blijft het wethouderschap een prachtige baan, benadrukt Van Wageningen, die de functie zes jaar vervulde. "Het is heel mooi om dingen voor Lelystad voor elkaar te krijgen." Ze verwijst naar een goede raad die oud-burgemeester Margreet Horselenberg wethouders meegaf: "Geniet er ook van, want het is echt bijzonder."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Minister Madlener: verbreding A27 bij Almere moet prioriteit krijgen
FLEVOLAND • Ma 25 november • Maandag 25 novemberMinister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) wil de uitbreiding van de A27 tussen Almere en Eemnes als eerste van zeventien gepauzeerde projecten laten doorgaan. Dat is nog geen definitieve...
-
Inspecties waarschuwen voor veiligheid en kwaliteit in Almeerse tbs-kliniek
ALMERE • Ma 25 november • Maandag 25 novemberDe veiligheid en de kwaliteit van de forensische zorg in de Oostvaarderskliniek in Almere loopt gevaar door het ontbreken van een gezamenlijke visie op de behandeling van patiënten. Daarnaast voelen m...
-
Konikpaarden uit Oostvaardersveld alsnog geslacht na verhuizing
LELYSTAD • Ma 25 november • Maandag 25 novemberMeer dan de helft van de konikpaarden die zijn opgevangen in het Groningse natuurgebied Lauwersmeer gaat naar de slacht. Staatsbosbeheer zegt dat er geen permanente plek is gevonden voor de hele groep...