Evenementen Coördinatie Lelystad: 'We stoppen ermee!'
Evenementen Coördinatie Lelystad (ECL) houdt op te bestaan. De stichting had geëist uiterlijk 1 maart geld van de gemeente te krijgen om de activiteiten voor dit jaar te kunnen financieren. Maar de gemeente kwam niet over de brug, zegt voorzitter Ruud Bootsma.
ECL hielp organisatoren van kleine evenementen in Lelystad met het aanvragen van vergunningen. Dat gebeurde op basis van een samenwerkingsovereenkomst tussen de evenementenstichting en de gemeente. ECL kreeg daar geld voor.
Maar die samenwerkingsovereenkomst tussen ECL en de gemeente klopt niet, bleek uit onderzoek. De opdracht die de stichting van de gemeente kreeg, had eigenlijk aanbesteed moeten worden. Op die manier krijgen andere partijen ook de kans om overheidsopdrachten te doen.
De gemeente besloot om die reden het contract met ECL per 1 januari 2022 te stoppen, maar de gemeenteraad bepaalde in oktober vorig jaar dat ECL nog één jaar door mocht gaan. In die tijd kon dan gezocht worden naar een passende oplossing voor de toekomst van de stichting.
Budgetten
Maar wat kreeg ECL zoal van de gemeente? Ruud Bootsma: "We kregen jaarlijks een aantal bedragen van de gemeente. Ten eerste 80.000 euro om evenementen te ondersteunen. Dat was eigenlijk een fonds van de gemeente. Wij beheerden dat en wat we overhielden, rekenden we jaarlijks met de gemeente af."
Daarnaast ging er zo'n 50.000 euro naar het salaris van een ECL-medewerker. "En dan hebben we nog drie evenementen: Koningsdag dat door het Oranje comité werd georganiseerd, het 4 en 5 mei comité en de Sinterklaasintocht waar we in totaal 20.000 euro voor ontvangen. Dat gaat ook rechtstreeks naar de comités toe."
Alles draait om de kermis
Volgens Bootsma gaat de discussie vooral over de aanbesteding van de kermis. Bootsma: "Als je een kermis in de stad wil hebben, dan betaalt een kermisexploitant daar geld voor. Die aanbesteding doen wij nu en de gemeente zegt dat dat niet rechtmatig is. Dat zou anders moeten."
Bootsma zegt sinds oktober twee keer in overleg te zijn geweest met de gemeente maar kreeg geen antwoord over hoe het nu moet: "Als men zegt dat het juridisch niet goed in mekaar steekt, geef dan aan waar. Dan gaan we daar een oplossing voor zoeken. Maar dat wordt niet aangegeven. Men is niet in staat om ons te vertellen waar de zaak niet klopt. Men is niet slaagvaardig. Men neemt geen besluiten. Men corrigeert niet. En dat betekent dat ECL langzaam aan het doodbloeden is. En dat moment is nu bereikt."
De gemeente heeft aan Omroep Flevoland nog geen reactie gegeven op het besluit van Evenementen Coördinatie Lelystad om ermee te stoppen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Gemeente Almere komt niet opdagen in rechtszaak over plan Oosterwold
ALMERE • Vr 10 januari • Vrijdag 10 januariDe gemeente Almere verscheen vrijdag onverwacht niet in de rechtszaal van de Raad van State waar bewoners van de doe-het-zelf-wijk Oosterwold een rechtszaak voeren tegen een nieuw bestemmingsplan. "Daar...
-
Nieuwsoverzicht 10/01 | Explosies na aanhouding • Gemeente moet boom met ongedierte kappen
FLEVOLAND • Vr 10 januari • Vrijdag 10 januariGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Na aanhouding minderjarige drie explosies...
-
Veiligheidsspecialist: 'Boerenerven onvoldoende beschermd tegen toegenomen criminaliteit'
DRONTEN • Vr 10 januari • Vrijdag 10 januari"Het buitengebied moet beveiligd worden als een bedrijventerrein", dat zegt Harry de Jong van Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Flevoland (SBBF.) Hij trekt aan de bel en roept op tot een gezamenlijke...