Onderzoek naar passend vogeldetectiesysteem voor windpark
Na een dodelijke botsing met een zeearend in januari kijkt Windpark Zeewolde hoe kan worden voorkomen dat nog meer vogels tegen de wieken van de windmolens vliegen. Het windpark schakelt hiervoor een team van experts in.
De dood van zeearend Spike 20 maakte veel los. Natuurliefhebbers waren geschokt en verbaasd. Meerdere politieke partijen in de provincie stelden direct allerlei maatregelen voor. Daarbij werd ook Windpark Krammer in Zeeland als voorbeeld genoemd. Dit windmolenpark ligt middenin een Natura 2000-gebied waar ook zeearenden leven. Als die vogels te dicht bij een windmolen komen, stopt die molen met draaien. De vogels worden door speciale camera's opgemerkt. Het detectiesysteem bij Windpark Krammer in Zeeland
Projectmanager Gijs van Hout van Windpark Krammer: "Dat we als voorbeeld worden gesteld in Nederland, is een eer. Maar systemen zomaar 1 op 1 overzetten, is geen goed idee. Wat hier werkt, hoeft in andere delen van het land helemaal niet te werken. De omstandigheden zijn altijd anders. Het is niet zo simpel om even een detectiesysteem met een paar camera's te plaatsen. Daar komt heel veel meer bij kijken. We werken hier met een Spaans detectiesysteem, maar dat hebben we helemaal moeten aanpassen aan de omstandigheden hier."
Een van de aanpassingen had te maken met het materiaal waar windmolens in Nederland van zijn gemaakt. In Spanje zijn de masten van molens van metaal. Camera's kunnen daar met magneten aan op worden gehangen. "Wij hebben masten van beton. Daar moeten dan gaten ingeboord worden. En dat verzwakt de mast. We moesten terug naar de tekentafel, om te kijken hoe we dat verantwoord konden doen. Het feilloze detectiesysteem bestaat nog niet. We zijn nog steeds bezig het verder te ontwikkelen."
Windpark Zeewolde heeft geen enkel detectiesysteem om aanvaringen met vogels of zeearenden te voorkomen. "Uit eerder onderzoek bleek dat we in ons windpark nauwelijks te maken zouden krijgen met de zeearend", vertelt directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma van Windpark Zeewolde. "Maar de populatie van de zeearend groeit enorm en dan worden de kansen op een botsing ook groter".
In het team van experts dat naar een oplossing voor Windpark Zeewolde moet zoeken, zitten naast ecologen ook mensen van Windpark Krammer. "Zij gaan gedegen onderzoek doen naar de beste oplossing voor dit gebied, om dit soort ongelukken in de toekomst te voorkomen. Ik hoop dat we over zo'n negen maanden een goede oplossing hebben", aldus een vastberaden Sieburgh Sjoerdsma.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Jonge Almeerders gaan elkaar te lijf met machete en keukenmes: OM eist werkstraf
ALMERE • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariHet leek volgens de rechter wel een Middeleeuws zwaardgevecht op de A. Roland Holststraat in Almere vorig jaar april. Hier gingen een nu 18-jarige Almeerder en de 19-jarige Jaïr C. uit Helmond elkaar...
-
Voormalig dorpshuis Swifterbant vaak besmeurd en vervuild, daders onvindbaar
SWIFTERBANT • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariAfval, poep, etensresten en overlast: al geruime tijd hebben de gebruikers van het voormalig dorpshuis De Steiger in Swifterbant hier last van. Wie de verantwoordelijken zijn is niet duidelijk. De gebruikers...
-
Almeerder Abed nog enige Nederlander in Gaza die weg wil en dat niet kan
ALMERE • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariAlmeerder Abed al Attar is de enige Nederlander die nog tegen zijn wil vast zit in de Gazastrook. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp. Volgens de minister wil Israël Abed niet laten...