Boek over strijd tegen winning schaliegas: 'We blijven alert'

NOORDOOSTPOLDER • Ma 21 februari 2022 | 23:27 • Maandag 21 februari 2022 | 23:27

Jarenlang werd er fel geprotesteerd tegen het boren naar schaliegas in de Noordoostpolder. Maandagavond werd het boek 'Tegengas voor Duurzaam', over die periode van 2014 tot 2019, in 't Voorhuys in Emmeloord gepresenteerd. Het boek is geschreven door onderzoekers Michiel Köhne en Elisabet Rasch van de Wageningen Universiteit. Zij begonnen in 2014 hun onderzoek naar de protesten vanuit de bevolking tegen het boren naar schaliegas.

"Voor ons was het heel belangrijk dat het boek er kwam, omdat wij het onderzoek heel graag wilde delen met de mensen die hebben meegewerkt", vertelt Elisabet Rasch. "Ik denk dat het een belangrijk naslagwerk is voor de geschiedenis van de Noordoostpolder. Om te leren van hoe mensen die tegen het boren naar schaliegas zijn, zich hebben georganiseerd."

Het eerste exemplaar werd aangeboden aan voorzitter Henk Tiesinga van het samenwerkingsverband Tegengas, waarin de tegenstanders verenigd waren. "Ja prachtig, er staat heel mooi in beschreven wat Tegengas was en wat voor acties er waren in de Noordoostpolder."

Actievoerder van het eerste uur tegen schaliegas is GroenLinks politicus Hylke Hekkenberg. Hekkenberg woonde in die tijd in Marknesse en hoorde dat er letterlijk onder zijn huis geboord zou gaan worden naar schaliegas. "Helemaal in het begin had nog niemand gehoord van schaliegas", legt Hylke Hekkenberg uit. "Dus onze eerste actie was bewustwording creëren, mensen informeren. We zijn gaan flyeren en hebben posters gemaakt om mensen te laten weten wat de risico's van het boren naar schaliegas was."

De winning van schaliegas is omstreden vanwege de mogelijke gevaren voor de bodem en het grondwater. Dit vanwege het gebruik van chemicaliën die in de bodem worden gespoten om het gas te winnen, het zogenaamde 'Fracking'. Na jaren van protest vanuit verschillende gemeenten in het land besloot minister Wiebes in 2018 dat er geen vergunningen meer werden afgegeven om op zoek te gaan naar schaliegas. Hiermee waren de boringen van de baan.

Nog steeds zijn de tegenstanders er alert op of het plan niet opnieuw uit de kast wordt gehaald. "Destijds in een onderzoek van minister Kamp kwam naar voren dat we schaliegas tot 2036 niet nodig hebben, maar dat het daarna open ligt. Dus als het weer op de agenda komt dan zorg ik dat ik weer in Den Haag sta om dit tegen te houden."

Het boek 'Tegengas voor Duurzaam' komt in alle bibliotheken in Noordoostpolder te liggen en is verder te verkrijgen via de website van de Wageningen Universiteit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel