Pluimveehouders krijgen minder voor hun vrije-uitloopei

FLEVOLAND • Wo 16 februari 2022 | 15:53 • Woensdag 16 februari 2022 | 15:53

Flevolandse pluimveehouders die vrije-uitloopkippen hebben worden vanaf woensdag minder betaald per ei. Door de landelijke ophokplicht als gevolg van de vogelgriep zitten de dieren binnen. Volgens Europese regelgeving mogen eieren van een kip die langer dan zestien weken binnen heeft gezeten niet het ‘vrije-uitloop’-stempel krijgen. De eieren mogen wel als scharreleieren worden verkocht, maar dat levert per ei een paar eurocent minder op.

"Dit is een dikke schadepost", zegt pluimveehouder Henk Verwolf uit Lelystad. Hij produceert 40.000 vrije-uitloopeieren per dag waarvan 70% naar het buitenland wordt geëxporteerd. De schade loopt op tot duizend euro per dag. Ook bij pluimveehouder Klaas Salomons uit Dronten krijgen zijn vrije-uitloopeieren momenteel het stempel voor scharreleieren. "We produceren dagelijks 50.000 vrije-uitloopeieren per dag die we mede door de hogere voerprijzen nu beneden de kostprijs moeten verkopen."

"De consument snapt straks niet meer wat hij koopt"

— Klaas Salomons, pluimveehouder in Dronten

Supermarkten
Ook voorzien beide pluimveehouders problemen op langere termijn: "Wij kunnen onze vrije-uitloopeieren niet continue leveren, wat lege schappen oplevert. Dat willen de supermarkten niet", zegt Verwolf. Ook Salomons is bang dat de consument zijn interesse in de vrije-uitloopeieren verliest. Supermarkten Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus hebben aan de NOS bevestigd dat zij pluimveehouders nog steeds de vrije-uitloopprijs zullen betalen - net als vorig jaar, toen dit probleem zich ook voordeed. Wel zullen stickers op de dozen worden geplakt om het publiek te informeren. Salomons is bang dat deze stickers sommige klanten afschrikt: "De consument snapt straks niet meer wat hij koopt". Ook gaan de meeste van de Nederlandse eieren naar het buitenland zoals Duitsland en België waar de eieren tegen een lagere prijs, namelijk die van scharrelei, verkocht worden. Dat levert forse schade op.

Oplossing
Voorzitter Jacco Wisserhof van legpluimvee LTO/NOP herkent die problemen: "Het vrije-uitloopei is bijna een seizoensproduct geworden." Zelf heeft hij 18.000 vrije-uitloopkippen op zijn bedrijf bij Rhenen rondlopen en Wisserhof praat mee over oplossingen voor de sector. Volgend jaar wordt op Europees gebied de handelsverandering voor eieren aangepast en hij lobbyt voor een simpele, maar belangrijke aanpassing die al wel voor de biologische pluimveesector geldt. Een ei mag nu geen vrije-uitloop worden genoemd als een legkip 16 weken zit opgehokt, tenzij dit door de overheid wordt opgelegd. Dat woordje 'tenzij' gaat het grote verschil maken".

Salomons denkt dat de oplossing is om de vrije-uitloopsector op dezelfde manier te behandelen als weidekoeien of biologische kippen. Daar is de regel dat ze een minimaal een derde van hun leven vrij kunnen rondlopen.

Dat er wat moet gebeuren is zeker. Wisserhof: "We willen als pluimveehouders verduurzamen en beter dierenwelzijn. Maar als je een groot stuk land wilt kopen zodat je kippen vrij kunnen uitlopen, dan moet je wel zeker weten dat je dat terug kunt verdienen. Deze onzekerheid zorgt ervoor dat pluimveehouders stilstaan en twijfelen over hun toekomst."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel