File op het elektriciteitsnetwerk: 'slim systeem' biedt uitkomst

DRONTEN • Ma 14 februari 2022 | 6:20 • Maandag 14 februari 2022 | 6:20

Aan de Rietweg in Dronten wordt gewerkt aan een verdeelstation voor zonne- en windenergie. Onder meer de nieuwe zonneparken bij Dorhout Mees en het 'parkeerveld' van het Lowlandsterrein worden hier op het Smart Grid Flevoland aangesloten.

Het nieuwe verdeelstation levert de binnenkomende duurzame energie gedoseerd door aan het hoogspanningsnet. Dat is belangrijk omdat het tussenliggende energienetwerk momenteel overvol is. Iedereen die een groot zonne- of windpark wil aanleggen, moet op dit moment achteraan de rij aansluiten.

In december vorig jaar stonden er in Flevoland 103 bedrijven op de wachtlijst bij Liander om groene stroom terug te leveren. Zij zien hun overtollige schone stroom op dit moment verloren gaan of ze wachten noodgedwongen met het bouwen van zonneparken en windmolens.

"We creëren ruimte voor kleinere duurzame initiatieven"

— Wouter Persoon, EQUANS

Het verdeelstation dat nu langs de Rietweg in Dronten wordt aangelegd, is een mogelijke oplossing voor die vertraging. Dat zegt Wouter Persoon van EQUANS, het voormalige Engie Services. EQUANS bouwt het station in samenwerking met de nabijgelegen windparken en met de nieuwe zonneparken op de golfbaan van Dorhout Mees en het parkeerveld bij het Lowlandsterrein. "Met dit verdeelstation creëren we ruimte op het net voor kleinere duurzame initiatieven".

Tussenliggend netwerk overslaan
De huidige werkzaamheden zijn een uitbreiding van het bestaande verdeelstation dat in 2005 werd gebouwd voor het windpark aan de Kubbeweg. Dat windpark kon Liander door gebrek aan capaciteit destijds niet aansluiten. Het verdeelstation lost dat probleem op een handige manier op.

Als je alle duurzame initiatieven nu direct aansluit op distributienet, dan ontstaat hier een soort file", legt Persoon uit. Het distributienet is het netwerk dat tussen het hoogspanningsmasten en bijvoorbeeld woonhuizen ligt. Het verdeelstation aan de Rietweg zorgt ervoor dat zonne- en windenergie dit overbelaste netwerk overslaat. "De energie gaat hier via een transformator direct de hoogspanningslijnen op", aldus Persoon.

Smartgrid
Daarnaast is het verdeelstation het kloppende hart van het zogenaamde smartgrid dat tussen de zonne- en windparken ligt. Informatie van weerstations wordt gebruikt om voorspellingen te maken over de te verwachten energieopbrengst. Als er veel zon is en het ook hard waait, kan stroom tijdelijk worden opgeslagen in grote accu's. Ook kan de stand van de wieken van de molens worden aangepast, om de stroomopbrengst tijdelijk te verlagen. Zo wordt voorkomen dat het net overbelast raakt.

Via een complex systeem van accu's, windmolens en zonnepanelen wordt duurzame energie gedoseerd op het hoogspanningsnet gebracht

"Zon en wind zijn niet vaak tegelijk op hun piek. Wind is 's nachts vaak iets sterker en de zon schijnt dan natuurlijk niet", vertelt Persoon. Voor de momenten dat ze wel tegelijk pieken, zijn dus de accu's en aansturing van de windmolens een uitkomst. "Het smartgrid zorgt zo voor een gedoseerde energiebelasting van het net". In januari volgend jaar moeten alle nieuwe zonne- en windparken zijn aangesloten aan het verdeelstation.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel