Als centralist op de meldkamer moet je van het type 'mouwen opstropen' zijn

FLEVOLAND • Za 12 februari 2022 | 8:02 • Zaterdag 12 februari 2022 | 8:02

Mensen die niet goed kunnen horen of praten, kunnen sinds kort de meldkamer bereiken met de app 112NL. Via de app krijg je dan contact met de meldkamer van het noodnummer en kun je chatten met een van de centralisten.

De app deelt automatisch de locatie en heeft een vertaalfunctie met ruim honderd talen. "Het is een uitkomst voor mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Ook hier in Flevoland, voor alle seizoenarbeiders", zegt Margriet Foppen. Zij is al vijftien jaar verpleegkundig centralist bij de meldkamer Flevoland en Gooi en Vechtstreek.

Vrijdag was het de Europese Dag van alarmnummer 112. Volgens Foppen is vooral de oudere generatie nog steeds terughoudend met het bellen van 112. "Die vindt het vervelend om ons 's nachts te storen en ligt dan bijvoorbeeld met pijn op de borst in bed. Maar in zulke gevallen geldt juist: bel, hoe eerder hoe beter."

Niet alleen maar bloed en spoed
Bij de meldkamer Flevoland en Gooi en Vechtstreek komen per dag gemiddeld zo'n 190 meldingen binnen. Foppen: "Ik hou van de afwisseling, de verschillende meldingen. Het is niet alleen maar bloed en spoed. We hebben tegenwoordig ook wel eenzame mensen die ons 's nachts soms willen bereiken. Die hebben dan vragen die eigenlijk voor de huisarts of de thuiszorg bedoeld zijn. In de nacht is daar wat meer tijd voor en ga ik het gesprek aan."

Met echt valse meldingen maakt Foppen korte metten. "Jongeren die bellen uit verveling bijvoorbeeld. Daar ben ik heel streng op. Ik maak duidelijk dat er op dat moment iemand kan zijn die écht onze hulp nodig heeft. En als het echt te gek wordt, schakelen we de politie in."

Niet iedereen is geschikt voor het werk als centralist. Uiteraard moet je stressbestendig zijn. "En je moet van het 'mouwen-opstropen-type' zijn", zegt Foppen.

Het personeelstekort blijft een punt van zorg bij de meldkamer. "Mede door corona zijn de roosters lastiger rond te krijgen. Het gaat soms met hangen en wurgen. We draaien ook extra diensten, een tot twee per maand. We zijn zeker op zoek naar nieuwe collega's."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel