Nieuwe miljoenentegenvaller bij Floriade; gemeente kijkt naar Rijk en provincie
Opnieuw een financiële tegenvaller bij de Floriade. Het gaat om een bedrag van 7,3 miljoen euro. Vooral het uitblijven van sponsoren zorgt ervoor dat de gemeente Almere extra geld moet uittrekken.
Het bedrag komt uit een pot die eerder opzij is gezet om risico's op te vangen. Een aantal van deze risico's wordt nu gezien als onvermijdelijk.
Het gaat om tegenvallende sponsoropbrengsten (6,4 miljoen), geld dat nodig is voor de horeca op het terrein (500.000 euro), hogere personeelskosten (300.000 euro) en extra grondwerkzaamheden (90.000 euro). Het bedrag voor de horecavoorzieningen werd vorige maand al naar buiten gebracht door de gemeente.
Hier is het geld voor nodig: Nieuwe risico's op de loer
Met het inzetten van de 7,3 miljoen neemt de pot die beschikbaar is om risico's op te vangen flink in omvang af. Uit een nieuwe inventarisatie blijkt dat het overgebleven bedrag onvoldoende is om alle toekomstige risico's af te dekken. Daarom is er 7,1 miljoen extra nodig om nieuwe risico's aan te kunnen.
Ook bij de nieuwe risico's springt de sponsoring eruit. Nog eens 3,1 miljoen euro wordt achter de hand gehouden voor het geval de sponsoropbrengsten echt rampzalig uitpakken. De kans daarop wordt ingeschat op honderd procent. Dat geldt ook voor het busvervoer en de parkeerterreinen. Daar wordt rekening gehouden met een tegenvaller van 1,2 miljoen.
Nieuwe risico's: 'Oorzaak ligt bij de coronacrisis'
De gemeente Almere zegt dat de coronacrisis een belangrijke rol speelt bij de financiële tegenvallers. Zo zijn bedrijven terughoudend geweest in het sluiten van sponsorcontracten, omdat ze te maken kregen met grote financiële onzekerheden.
Het college van B en W wil dat ook het Rijk en de provincie mee gaan betalen aan de extra kosten. "We organiseren deze wereldtuinbouwtentoonstelling immers samen", zo legt een woordvoerder uit.
Vanuit dat oogpunt zegt de gemeente het logisch te vinden als ook de twee andere overheden de financiële tegenvallers als gevolg van corona opvangen. Met het Rijk en provincie worden nu gesprekken gevoerd.
Dat betekent ook dat het college van B en W nog niet meteen aan de Almeerse gemeenteraad vraagt om het uittrekken van extra geld goed te keuren. Of dat uiteindelijk wel gaat gebeuren, en hoe hoog dat bedrag dan is, hangt af van de vraag of het Rijk en provincie daadwerkelijk de portemonnee trekken.
"We organiseren deze Expo immers samen."
Wat kost de Floriade?
De Floriade heeft de afgelopen tien jaar regelmatig te maken gekregen met financiële tegenvallers. Zo moest er afgelopen zomer nog 12,3 miljoen bij om te zorgen het Expoterrein goed ingericht kan worden.
In 2012, toen Almere de Floriade kreeg toegewezen, werden de totale kosten van het evenement op zo'n 77 miljoen euro geschat. De gemeente zou daar 10 miljoen van betalen, en nog eens 7 miljoen apart zetten voor mogelijke risico's.
Op verschillende momenten in de jaren die volgden zijn deze bedragen opgelopen. Een gedetailleerd overzicht van de totale kosten ontbreekt. Omroep Flevoland en lokale omroep 1Almere doen komende maanden een onderzoek naar de financiën van het evenement. Dat wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
Op de vraag wat Almere in totaal kwijt is aan de Floriade noemde de gemeente vorige maand het bedrag van 125 miljoen. Daar komt nog eens 25 miljoen bovenop voor de woonwijk Hortus die na het evenement overblijft.
Uitleg gemeente over de kosten:
"Onder de noemer 'Floriade 2022' organiseren we het evenement Floriade Expo én ontwikkelen we een nieuwe woonwijk. Floriade 2022 bestaat uit:
- een organisatie die is ondergebracht in een aparte BV (Floriade Almere 2022 B.V.)
- een gemeentelijke projectorganisatie (in 2017 toegevoegd aan de business case)"
"Binnen de gemeentelijke projectorganisatie worden niet alleen kosten gemaakt voor de expo, maar ook kosten ten behoeve van de stadswijk die op hetzelfde moment wordt gerealiseerd. De bijdrage van de gemeente Almere is dan ook op te splitsen in twee onderdelen. Een bijdrage die verband houdt met de expo en een bijdrage die verband houdt met de grondexploitatie van de stadswijk."
Business case Floriade Almere 2022
"De business case Floriade Almere 2022 omvat 150 miljoen: De kosten voor het evenement bedragen dus 150-25=125 miljoen. (Of: 91+34=125 miljoen)"
Dekking
"De dekking voor deze kosten bestaat naast de bijdragen van de gemeente Almere, Rijk en provincie, ook uit de opbrengsten van de kaartverkoop/parkeren, sponsoring en subsidies." Risicoreserve
"Daarnaast houdt de gemeente Almere rekening met een aantal risico’s. Denk aan kosten die we zouden gaan maken als de bezoekersaantallen tegenvallen of als de sponsoropbrengsten minder zijn dan begroot. Er is hiervoor op dit moment 24,6 miljoen apart gehouden in de risicoreserve."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Enquêtecommissie Floriade presenteert eindrapport in maart
ALMERE • Do 19 december • Donderdag 19 decemberDe enquêtecommissie van de Floriade in Almere streeft ernaar om haar eindrapport eind maart af te ronden en aan de gemeenteraad aan te bieden. Dat schrijft de commissie in een voortgangsbericht aan de...
-
De acht opvallendste momenten van de Floriade-verhoren
ALMERE • Zo 24 november • Zondag 24 novemberDe enquêtecommissie die onderzoek doet naar de Floriade 2022 in Almere heeft afgelopen week haar verhoren afgerond. In 2,5 week tijd zijn er vijftien getuigen gehoord. We kijken terug aan de hand van...
-
Grote afwezige bij raadsenquête: 'Wel schriftelijk vragen beantwoord over Floriade'
ALMERE • Wo 13 november • Woensdag 13 novemberVastgoedontwikkelaar Amvest heeft achter gesloten deuren wél medewerking verleend aan het onderzoek naar het tegenvallende resultaat van de Floriade in Almere. Een uitnodiging om woensdag in het openb...
recent nieuws
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...