Wethouder De Jonge: 'Extreem pijnlijk hoe burgers gedupeerd zijn door overheden'

ALMERE • Di 25 januari 2022 | 21:33 • Dinsdag 25 januari 2022 | 21:33

"Een gesprek met de gemeente voelt alsof ik in een val wordt gelokt." Dit is een van de uitspraken die door een Almeerder werd gedaan tijdens een werkconferentie, georganiseerd door de gemeente Almere. Het doel van de bijeenkomst was om helder te krijgen wat er nodig is om burgers een gerechtvaardigd vertrouwen in de overheid te laten krijgen. Verschillende gedupeerden van onder meer de toeslagenaffaire vertelden hoe ze zich in de kou gezet voelen, als ze bij de gemeente aankloppen voor hulp.

Almere kent relatief veel gedupeerden van de toeslagenaffaire. "Hierbij is de overheid totaal uit de bocht gevlogen. Maar de oorzaken waardoor dat kon gebeuren doen zich ook bij een gemeente voor. Het vertrouwen in de overheid is geschonden, dus ik vond het tijd om in de spiegel te kijken om te zien wat wij anders moeten gaan doen", zegt wethouder Froukje de Jonge.

Een punt dat steeds terugkwam tijdens de conferentie, was dat burgers die zich bij de gemeente melden voor hulp zich niet gehoord voelen. "Er wordt niet echt geluisterd. Het lijkt of ze me proberen te betrappen op onwaarheden, in plaats van dat wordt gevraagd wat ik nodig heb om het probleem op te lossen", laat een van de Almeerders weten. Arre Zuurmond, oud-ombudsman van de Metropoolregio, zei tijdens de bijeenkomst dat de overheid elke fout afdoet als een vergissing. "Maar het is geen vergissing, het systeem is niet goed. Het lijkt of de overheid niet beseft dat er mensen zitten achter alle regels die er zijn. Voor ambtenaren zijn burgers alleen maar administratie."

"Mensen kijken naar mij als iemand die je moet wantrouwen"

— Froukje de Jonge, wethouder

Een klantmanager van de gemeente Almere vult aan: "Als klantmanager probeer je een relatie van vertrouwen op te bouwen. Maar er wordt vanuit de gemeentelijke organisatie zo vaak aangegeven dat we moeten opletten op signalen, fraude, enzovoorts. Dat ondermijnt alles. Dit belemmert de samenwerking en het vertrouwen met je cliënt."

'Overheden zijn door bodem gezakt'
Oud-Tweede Kamerlid voor het CDA Chris van Dam vindt dat het lijkt of beschamen van vertrouwen door overheden steeds erger wordt. Van Dam was voorzitter van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag en hij stelde het op de werkconferentie hard: "De rechtsstaat heeft gefaald. De Eerste en Tweede Kamer en de rechtspraak zijn door de bodem gezakt. Ik ben een illusie armer."

"Mensen kijken vanwege de functie die ik heb naar mij als iemand die je moet wantrouwen", ervaart wethouder De Jonge. "En dat is een waarheid die mij misschien niet bevalt, maar het is wel zo. Dat is best wel naar als je probeert onderdeel van een oplossing te zijn. Ik hoop met deze werkconferentie een babystapje te hebben gezet om weer met onderling respect en vertrouwen met elkaar om te kunnen gaan."

Geëmotioneerd
Prinses Laurentien van Oranje ging tijdens de bijeenkomst in het stadhuis in gesprek met gedupeerden. Zij gaf aan dat haar leven bijna geen enkele overeenkomst heeft met die van gedupeerden van de toeslagenaffaire. De aanwezigheid van Laurentien haar luisterend oor was emotioneel voor de aanwezige Almeerders. "Al zal nooit iemand helemaal begrijpen in wat voor hel wij jarenlang hebben geleefd en hoe hard wij moeten vechten, we hebben wel het idee dat jij een brug hebt geslagen. En dat is enorm belangrijk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel