Provinciale Staten voelen zich buitenspel gezet rondom datacenter

FLEVOLAND • Do 20 januari 2022 | 21:43 • Donderdag 20 januari 2022 | 21:43

Statenlid Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren is woest. Hij vindt dat Provinciale Staten wordt tegengewerkt rondom de mogelijke komst van het datacenter van Meta in Zeewolde. Luijendijk gaat daarom samen met JA21, 50PLUS en de PVV een interpellatiedebat aanvragen: een tussentijds ingelast debat dat nog niet op de agenda stond.

Luijendijk informeerde woensdag tijdens een vergadering wat de Statenleden nog kunnen doen met oog op de huidige plannen voor het datacenter. "De reactie was dat dit pas later zou spelen als de gemeente Zeewolde de besluiten zou publiceren, in april of mei", aldus Luijendijk.

Nu blijkt uit een mededeling van Gedeputeerde Staten (GS) dat komende donderdag een belangrijke termijn verloopt, onder meer voor het bezwaar maken tegen de aanleg van 15 hectare aan zonnepanelen op landbouwgrond als stroomvoorziening voor het datacenter. "Voor die tijd samenkomen is bijna onmogelijk. We zijn bewust weer buitenspel gezet en in het duister gehouden", aldus Luijendijk. Voor zijn gevoel worden de Statenleden continu verkeerd, te laat of achteraf geïnformeerd over termijnen en procedures door Gedeputeerde Staten.

Ook Gert-Jan Ransijn van JA21 is boos. "Dit is de druppel die de emmer doet overlopen. Er wordt continu gegoocheld met termijnen. We zitten met een bestuur waarbij we continu moeten raden naar wat ze aan het doen zijn en tegelijkertijd lopen ze zoete broodjes te bakken over bestuurlijke vernieuwing." Volgens Ransijn werd er woensdag nog beloofd door de commissaris van de Koning dat de Statenleden nog ruimschoots aan zet zouden komen, maar daar lijkt het nu dus niet op. "Op deze manier is het college van GS wel erg ongeloofwaardig aan het worden."

In december kreeg GS nog een motie van treurnis voor het nalatige optreden rondom het datacenter. "Dat kun je zien als een gele kaart die we hebben gegeven, maar dat is blijkbaar totaal niet serieus genomen." Volgens Luijendijk is het een dossier waar vanuit heel Nederland de schijnwerpers op staan en wat in de provincie gevoelig ligt, dus de nodige zorgvuldigheid is volgens hem wel op zijn plaats. Wanneer het interpellatiedebat plaatsvindt is nog niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel