Almere heeft op lange termijn geen geld voor nieuw beleid

ALMERE • Do 20 januari 2022 | 16:13 • Donderdag 20 januari 2022 | 16:13

De gemeente Almere heeft de komende 30 jaar geen geld voor nieuw beleid. Ook is er geen ruimte om eventuele tegenvallers op te kunnen vangen. Dat blijkt uit het rapport 'Betaalbaar Almere 2050' dat wethouder van financiën Julius Lindenbergh donderdag heeft gepresenteerd.

In het document is gekeken wat de groei van Almere op de lange termijn gaat opbrengen en wat het gaat kosten. Het is voor het eerst dat het college van burgemeester en wethouders heeft gekeken hoe de begroting op de lange termijn eruit komt te zien. Wethouder Lindenbergh: "Hier is meer dan een jaar heel intensief aan gewerkt door de afdeling financiën om post voor post door de begroting heen te gaan. Eerst is inzichtelijk gemaakt of alles klopt. Vervolgens hoe gaat elke post zich voor de komende dertig jaar ontwikkelen naar verwachting."

Momenteel heeft de gemeente Almere een begroting van 1 miljard euro per jaar. 800 miljoen euro daarvan gaat naar vaste lasten, zoals salarissen van ambtenaren en huur- en energiekosten. Het college van B en W en de gemeenteraad bepalen hoe de overige 200 miljoen euro besteed kan worden. Als de gemeente Almere de komende dertig jaar nieuw beleid wil maken, dan moet dat volgens Lindenbergh gezocht worden binnen die beïnvloedbare ruimte van 200 miljoen per jaar.

Onverwachte meevallers
Naast de begroting op de lange termijn presenteerde Lindenbergh de Vierde Kwartaalrapportage 2021. Dat is een document waarin mee- en tegenvallers over de laatste drie maanden van vorig jaar in beeld zijn gebracht. Daaruit blijkt dat Almere een meevaller heeft van in totaal 10 miljoen euro.

Waar komen de meevallers vandaan?
De grootste meevaller van ruim 4 miljoen euro is te danken aan een gewonnen rechtszaak tegen supermarkt Vomar. De eigenaren van die supermarkt in Noorderplassen hadden een rechtszaak tegen de gemeente aangespannen, omdat ze de gemeente verantwoordelijk hielden voor het verlies van omzet.

De wijk Noorderplassen groeide namelijk minder snel dan de supermarkteigenaren door de gemeente was voorgehouden. In eerste instantie waren ze door de rechtbank in het gelijk gesteld, maar de gemeente Almere ging in hoger beroep en won de rechtszaak. De gemeente dacht 4 miljoen euro kwijt te zijn aan juridische kosten en aan compensatie aan de supermarkt, maar door de gewonnen rechtszaak hoeft dat geld niet uitgegeven te worden.

Ook heeft de gemeente een meevaller van 1,6 miljoen euro, omdat er meer bouwaanvragen zijn ontvangen dan verwacht. Verder zijn de inkomsten door de verkoop van oud papier 7 ton hoger vanwege de hogere grondstofprijzen. Bovendien vallen volgens Lindenbergh de kosten voor de jeugdzorg 2,5 miljoen euro lager uit dan was geraamd.

Financiële situatie kwetsbaar
Hoewel er sprake is van meevallers blijft de financiële situatie van de gemeente Almere kwetsbaar zegt de wethouder. Dat komt onder meer door de extra kosten die de gemeente maakt door de organisatie van de Floriade en de risico's die daar aan zijn verbonden. Lindenbergh: "Totdat de Floriade is afgerond, lopen we op dat vlak een financieel risico."

De eenmalige meevaller van 10 miljoen euro wil het college van B en W in de spaarpot stoppen, waardoor die groeit naar 60 miljoen euro. Dat is het spaardoel dat burgemeester en wethouders vier jaar geleden hebben afgesproken in het collegeakkoord.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel