Meer dan 100 afvaldumpingen in Flevolandse bossen

FLEVOLAND • Zo 16 januari 2022 | 13:47 • Zondag 16 januari 2022 | 13:47

Vorig jaar zijn er 107 afvaldumpingen gemeld in de Flevolandse bossen. Dat blijkt uit cijfers van Staatsbosbeheer. Het komt neer op ongeveer 25,3 dumpingen per 100.000 inwoners. Het aantal dumpingen is iets afgenomen in vergelijking met 2020, waarin 118 meldingen van grotere afvaldumpingen werden gedaan.

Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer gaat het om allerlei soorten afval, van oude huisraad tot vuilniszakken en zelfs autowrakken. Over de afgelopen vier jaar ziet Staatsbosbeheer in de beheerde gebieden vooral een stijging van gedumpt afval tussen 2019 en 2020. Toen nam het aantal meldingen met 37,2 procent toe. Dit gebeurde volgens Staatsbosbeheer in de meeste provincies in verband met de lockdown en de extra drukte in de gebieden.

Flevo-landschap: 70 tot 90 dumpingen per jaar
Natuurorganisatie Flevo-landschap beheert een aantal bossen en natuurgebieden in Flevoland, waaronder de Lepelaarplassen, Schokland, Natuurpark Lelystad en Nationaal Park Nieuw Land. De organisatie zegt afvaldumpingen niet centraal bij te houden. De organisatie schat dat ze tussen de 70 en 90 dumpingen per jaar vindt en dat dat met de jaren toeneemt.

"De meeste afvaldumpingen vinden plaats in gebieden rond Almere en Lelystad", zegt een woordvoerder. "Meestal gaat het om dumpingen in de buurt van milieustraten. Mensen zien blijkbaar een rij voor het perron, willen daar niet op wachten en gooien hun afval dan maar in natuurgebieden. Het meer gevaarlijke afval vinden we meestal in gebieden die wat verder weg liggen van de bewoonde wereld."

'Pittige boetes'
Flevo-landschap vindt allerlei soorten afval: van huisvuil, sloop- en verbouwingsmateriaal, (tuin)meubilair en tuinafval tot vaten met (drugs)chemicaliën, resten van wietplantages, olie en asbest. "In 2021 werden er bij Schokland zelfs tien levende kippen gedumpt", zegt de woordvoerder. "Uiteraard keuren we alle afvaldumpingen ten zeerste af. Het afval in schadelijk voor de natuur en bezoekers en kan in bijna alle gevallen gratis of tegen zeer geringe kosten veilig worden ingeleverd of afgevoerd."

Ook staan er volgens de organisatie 'pittige boetes' op afvaldumpingen. "Lever dus uw afval gewoon binnen uw woonplaats in bij het bewuste afvalperron", zegt de woordvoerder. "Overigens zien we gelukkig ook lichtpuntjes. De meeste bezoekers nemen hun afval keurig mee naar huis en steeds vaker zien we bezoekers spontaan zwerfafval verzamelen en opruimen."

Natuurmonumenten: geen cijfers
Omroep Flevoland deed ook navraag bij Natuurmonumenten, dat onder andere het Waterloopbos en de Marker Wadden beheert. De organisatie zegt dat zij geen cijfers bijhoudt van afvaldumpingen. "We hebben in de gebieden in Flevoland die door Natuurmonumenten worden beheerd wel te maken met kleinschalige afvaldumpingen", zegt een woordvoerder. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om huisraad of olie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel