Babyluiers mogen niet langer bij gft-afval

FLEVOLAND • Ma 3 januari 2022 | 6:18 • Maandag 3 januari 2022 | 6:18

Babyluiers mogen vanaf deze week in Noordoostpolder en Almere niet meer bij het gft-afval worden gegooid. In plaats daarvan moeten de luiers bij het restafval worden gegooid. In wegwerpluiers voor kinderen is plastic verwerkt. Daarom accepteren gft-verwerkers, zoals Orgaworld in Lelystad, de luiers niet meer. Andere gemeenten in Flevoland waren al eerder gestopt met de gecombineerde inzameling van luiers en gft.

Inwoners van Noordoostpolder kunnen de luiers ook naar het gratis gedeelte van de milieustraat in Emmeloord brengen. Daar is een aparte inzamelbak geplaatst. "Als je bang bent dat het gaat stinken, zijn er voor thuis inmiddels ook speciale bewaarzakken voor de volle luiers", zegt wethouder Anjo Simonse.

Meer centrale inzamelplekken
De gemeente bekijkt of er op andere plekken in Noordoostpolder ook centrale inzamelbakken geplaatst kunnen worden. De gemeente vindt het belangrijk dat er inzamelplekken komen, omdat het eigenlijk de bedoeling was dat inwoners steeds minder restafval gaan aanbieden. Nu luiers bij het restafval moeten, wordt dat lastiger. Simonse: "De industrie werkt er nu hard aan om de hele luier te kunnen recyclen. Dat kan al, maar nog niet op hele grote schaal. Maar dat komt eraan."

Het is volgens Simonse met luiers nu hetzelfde als met het oud papier en lege flessen. "Die kun je dan gewoon apart inleveren. Maar het is dus nog even zoeken naar een goede methode, want je moet ze natuurlijk wel stankvrij kunnen aanbieden en bewaren voordat ze worden afgevoerd naar de verwerker."

Poepluiers één keer per week ophalen
Mirjam Abbes uit Emmeloord zou het liefst zien dat de gemeente de poepluiers in de wijken met een speciale vuilnisauto ophaalt. Haar peuter is twee jaar oud en dat betekent dat ze geregeld naar de milieustraat moet rijden om haar luiers weg te gooien. "Misschien is het ook wel even wennen. Maar het zou makkelijker zijn als ik het aan de weg kon zetten." Maar om met een vuilnisvrachtwagen elke week de luiers op te halen is volgens wethouder Simonse helaas geen optie: "Dat is echt veel te duur. Dat kan oplopen tot wel tienduizend euro per keer".

Milieu-eisen compost veel strenger
Almere was de eerste gemeente van Nederland die een kleine twintig jaar geleden begon met poepluiers bij het gft-afval te doen. Gft-afval wordt verwerkt tot compost. Dat wordt gekocht door consumenten, maar ook door akkerbouwers en fruittelers. De criteria voor compost zijn de laatste jaren strenger geworden. Er is zelfs een keurmerk ingevoerd voor compost waarvan zeker is dat het geen kleine deeltjes plastic bevat. Voor dit keurmerk hanteert de sector normen die strenger zijn dan de wettelijke normen. Door in heel Nederland te stoppen met de vergisting en compostering van luiers, wil de sector naast de kwaliteit ook het imago van compost verbeteren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel