Vrijspraak voor vechtpartij op oudejaarsdag
Een 30-jarige Almeerder en zijn 31-jarige vriendin die vorig jaar op oudejaarsdag in de Regenboogbuurt op straat slaags raakten met drie leden van een andere familie, zijn daarvoor donderdag door de politierechter vrijgesproken. Volgens de rechter valt niet vast te stellen hoe de vechtpartij begon en wie zich tegen wie moest verdedigen. "U weet alle drie best wie is begonnen, maar ik kan het niet vaststellen."
De Almeerder kreeg het op 31 december aan de stok met een buurtgenoot, diens vader en zeventienjarig zusje, omdat er foto's werden gemaakt van zijn bedrijfsbus. Dat gebeurde vanwege een verkeersruzie een dag eerder. De ene partij moest voor de ander uitwijken om een aanrijding te voorkomen. Ook over wat er daar gebeurde verschillen de partijen van mening.
Volgens de drie familieleden sloeg en schopte de verdachte de 31ste op hen in en deelde ook zijn vriendin klappen uit. Het zeventienjarige meisje zegt zelfs dat de verdachten haar bleven slaan en schoppen terwijl ze bewusteloos op straat lag. Ze zou haar leven te danken hebben aan een vrouw die ingreep en de vechtpartij beëindigde, schreef het meisje in een voorgelezen slachtofferverklaring. Naast blauwe plekken en schaafwonden, liepen zij en haar broer ook een 'mogelijke hersenschudding' op.
Gestoken met een paraplu
De twee verdachten hebben een heel ander verhaal. Volgens hen verdedigden ze zichzelf nadat de Almeerder was aangevallen. Hij liep onder meer een snee in zijn hals op, doordat hij door zijn buurtgenoot met een paraplu zou zijn gestoken. Ook zou zijn vriendin het meisje alleen een harde duw hebben gegeven, nadat ze door haar in het gezicht was geslagen. Het meisje viel op de grond, maar zou niet bewusteloos zijn geweest.
De man en de vrouw hadden zelf ook aangifte tegen het drietal gedaan, maar die aangiftes zijn door het Openbaar Ministerie niet in behandeling genomen. Dat vond hun advocaat een vreemde zaak. Hij benadrukte dat aan de verklaringen van de andere partij niet meer waarde kon worden gehecht omdat zij met meer waren. "Bij twijfel niet oversteken. Bij twijfel dus ook niet veroordelen", pleitte de raadsman voor vrijspraak.
'Blijft gissen naar wie begon'
De politierechter concludeerde na enige bedenktijd dat er weliswaar 'over en weer' was geslagen, geduwd en getrokken, maar dat het gissen blijft welk kamp was begonnen en wie zich op zelfverdediging kon beroepen. De verdachten en hun buurtgenoot waren in de zaal aanwezig. Zij leken wel open te staan voor bemiddeling om het conflict uit te praten.
Tegen de Almeerder was een week voorwaardelijke celstraf geëist voor het mishandelen van zijn buurtgenoot. De officier van justitie vond het niet bewezen dat de man ook het zusje had mishandeld. Tegen zijn vriendin eiste de aanklaagster 30 uur werkstraf, omdat ze het meisje een harde duw had gegeven. Dat de vrouw in het gevecht ook de vader tegen de grond zou hebben geduwd, vond de officier niet bewezen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Almeerse politie waarschuwt voor 'Irish Travellers'
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariDe Almeerse politie waarschuwt op sociale media voor 'Irish Travellers'. Deze mensen bieden verschillende diensten aan de deur aan of via flyers. Volgens de politie lijken die aanbiedingen vaak mooi,...
-
Raadslid Buyatui voelt zich bedrogen over 'moskeespionage': 'Woest. Ik ben echt boos'
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februari"Woest. Ik ben echt boos, woedend," zegt Hassan Buyatui, raadslid van Denk in Almere. "Vooral omdat ik dit eigenlijk wist. Ik heb het de afgelopen jaren een aantal keer aangekaart, op allerlei manieren....
-
Klok kerkje luidt 305 keer tijdens herdenking watersnoodramp 1825
SCHOKLAND • Wo 5 februari • Woensdag 05 februari"De geschiedenis van Schokland moeten we niet vergeten." Dat zei Bas Visscher van museum Schokland dinsdagavond bij de herdenking van de watersnoodramp van 1825. Zo'n twintig bezoekers waren bij die herdenking...