Staatssecretaris Knops: "Rijksvastgoedbedrijf is niet verplicht grond te verkopen"
Het kabinet heeft het laatste woord als het gaat om de grondverkoop voor het datacenter van Meta in Zeewolde. Dat benadrukten verschillende bewindslieden vrijdag tegen de NOS. Een deel van de grond waar het datacenter moet komen is van het Rijksvastgoedbedrijf, dat valt onder de verantwoording van demissionair staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken. Knops geeft aan dat het Rijk niet verplicht is de betreffende grond te verkopen, óók niet als aan de duurzaamheidseisen is voldaan.
Donderdagavond stemde een kleine meerderheid van de gemeenteraad van Zeewolde voor de wijziging van het bestemmingsplan van Trekkersveld 4, waardoor de komst van het grote datacenter een grote stap dichterbij komt. Maar zover is het nog absoluut niet, zeker nu de toon uit Den Haag begint te veranderen.
Want er komen de laatste weken steeds meer geluiden uit het Binnenhof dat de bouw van grote datacenters vanuit de landelijke overheid aangestuurd zou moeten worden, en niet een gemeentelijke beslissing zou moeten zijn. Het Rijksvastgoedbedrijf dat nog een deel van de grond waar Meta wil bouwen in handen heeft, moet regeringsbeleid uitvoeren. En dat zou invloed kunnen hebben op het besluit om de grond te verkopen.
Pakket van eisen
In het nieuwe coalitieakkoord staat dat er strengere toelatingscriteria komen voor grote datacenters. Ook roeren partijen in de Tweede Kamer zich dat er meer beperkingen zouden moeten zijn. En dat klinkt tegenstanders van het datacenter in Zeewolde als muziek in de oren. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een pakket aan duurzaamheidseisen voorgelegd waaraan voldaan moet worden, voordat de grond aan de gemeente Zeewolde wordt verkocht. De kans is vrij groot dat de gemeente aan die eisen kan voldoen.
Dat betekende tot nu toe dat in dat geval het verkoopcontract getekend zou worden. Maar staatssecretaris Knops geeft nu dus aan dat het ook dan nog geen gelopen race is. Want zelfs als aan al die duurzaamheidseisen wordt voldaan, kan het Rijk nog steeds besluiten de grond niet te verkopen.
Leveringsverplichting
Het is dan wel zaak dat er nog geen handtekeningen zijn gezet onder dat verkoopcontract. Want contracten die zijn getekend, worden niet meer teruggedraaid. "Wij hebben een leveringsverplichting, dus als een contract eenmaal is getekend, dan kunnen wij dat natuurlijk niet meer terug gaan draaien. Ook niet als het nieuwe beleid van de regering op een dusdanige manier verandert dat zo'n grondverkoop op dat moment niet meer aan de eisen zou voldoen", laat een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf weten.
De fractie van GroenLinks in de Tweede kamer heeft inmiddels vragen gesteld aan de minister over de kwestie van het datacenter. Ook heeft de partij om een debat gevraagd.
Reactie wethouder
Wethouder Egge Jan de Jonge van Zeewolde heeft inmiddels gereageerd op de uitspraak van demissionair staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken. De Jonge zegt dat er inderdaad nog geen handtekeningen zijn gezet. Maar dat kan ook pas nadat de vergunning is afgegeven. De wethouder twijfelt niet over het doorgaan van de deal. "Ik ga er vanuit dat de staatssecretaris zich houdt aan zijn eigen brief, die hij namens het kabinet een jaar geleden heeft gestuurd."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Burgemeester Zeewolde heeft nog iedere dag spijt van excuses rond datacenter
ZEEWOLDE • Di 9 juli • Dinsdag 09 juliBurgemeester Gerrit Jan Gorter noemt het 'doodzonde' dat het datacenter van Meta in Zeewolde niet is doorgegaan. In een interview met vakblad Binnenlands Bestuur vertelt de vertrekkend burgemeester da...
-
Eerst gevolgen voor dieren onderzoeken, dan pas uitbreiding bedrijventerrein
ZEEWOLDE • Do 8 februari • Donderdag 08 februariDe uitbreiding van bedrijventerrein Trekkersveld in Zeewolde is uitgesteld. De gemeente heeft nog geen onderzoek gedaan naar de gevolgen voor beschermde diersoorten in dat gebied. Daar leven onder mee...
-
Hoogste rechter zet definitief streep door datacenter op Trekkersveld
ZEEWOLDE • Wo 20 september • Woensdag 20 septemberEr kan geen datacentrum meer komen op bedrijventerrein Trekkersveld in Zeewolde. Een bestemmingsplan dat de bouw van zo'n hyperscale datacenter mogelijk maakte, is woensdag vernietigd door de Raad van...
recent nieuws
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...