Over vijf jaar pas duidelijkheid over restwarmte datacenter Meta

ZEEWOLDE • Vr 26 november 2021 | 7:01 • Vrijdag 26 november 2021 | 7:01

Het duurt nog vijf tot zeven jaar voordat duidelijk is of de restwarmte van het datacenter van Meta gebruikt kan worden om woningen in Zeewolde te verwarmen. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens een informatieavond voor de gemeenteraad. Over drie weken moet de gemeenteraad een besluit nemen of het hyperscale datacenter daadwerkelijk op industrieterrein Trekkersveld gebouwd mag worden.

Erik van de Beld (ChristenUnie): "De restwarmte is niet mee te nemen in de beslissing terwijl dat wel zo gebracht is: dat dit één van de grootste winsten voor Zeewolde zou zijn. Daarmee vind ik dat het voor ons nog niet duidelijk is waarom Zeewolde deze plek op moet geven voor een datacenter." Woensdag werd duidelijk dat het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp achter de plannen voor het datacenter zit.

Projectleiders vertelden donderdagavond dat het gebruik van restwarmte kansrijk lijkt, maar dat het om een ontwikkeltraject gaat. Dat traject zou tussen de vijf en zeven jaar kunnen duren en op dit moment zit men pas in jaar één. Raadsleden vroegen of er niet op andere plekken in de wereld al gebruik gemaakt wordt van restwarmte van datacenters. Dat is op een andere locatie van Meta wel het geval, namelijk in het Deense Odense. Het grote verschil is dat daar al jaren gebruik gemaakt werd van een warmtenet, voordat het datacenter er kwam.

De lange voorbereidingstijd is ook voor Ben Sonneveld (Leefbaar Zeewolde) een probleem. "Als de voorbereidingstijd erg lang is dan kunnen er onderweg allerlei dingen gebeuren, waardoor zo'n besluit uiteindelijk heel moeilijk te voorspellen wordt." Sonneveld kan nog niet zeggen of hij voor of tegen het datacenter gaat stemmen. "We gaan met de fractie om tafel en consulteren onze achterban. Daarna komen we tot een besluit."

Is de restwarmte warm genoeg?
Andere obstakels bij het gebruik van de restwarmte zijn de afstand en de temperatuur. De warme lucht (of het warme water) moet minimaal 75 graden zijn wanneer het bij een huis aankomt, om de woning goed te kunnen verwarmen. Daardoor kan de afstand tussen het datacenter en de huizen niet te groot zijn. De verwachting is dat daarom alleen Zeewolde en mogelijk ook Harderwijk kunnen profiteren van de restwarmte. Almere, Lelystad en Dronten liggen te ver weg. Verder werd duidelijk dat in eerste instantie maar twee van de zeven hallen warmte gaan leveren aan het warmtenet.

Zijn de raadsleden goed geïnformeerd?
Van de Beld is van mening dat de gemeenteraad van Zeewolde donderdagavond goed geïnformeerd is, maar hij heeft ook nog vragen. Daarom gaat hij zelf deze week bij een datacenter op bezoek. Dat voorstel deed hij eerder aan alle raadsleden, maar volgens Van de Beld vonden ze dat niet nodig. "Terwijl dit zo'n belangrijke beslissing voor ons dorp is. Dan kan het bijna niet zo zijn dat je daar niet bij gaat kijken."

Op 1 december kan er worden ingesproken bij de commissievergadering over dit onderwerp. Op 16 december moet de raad een besluit nemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel