'Geen eigen scootmobiel meer voor Almeerders die slecht ter been zijn'

ALMERE • Do 25 november 2021 | 15:15 • Donderdag 25 november 2021 | 15:15

De gemeente Almere moet iets verzinnen om de oplopende kosten voor onder meer scootmobielen en hulpmiddelen voor ouderen in de stad een halt toe te roepen. Via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) krijgen inwoners deze spullen vergoed.

Maar door de vergrijzing en ouderen die steeds langer thuis blijven wonen, lopen die kosten flink op. Daarom wil het dagelijks bestuur van de stad de regels veranderen. Deze donderdag praat de gemeenteraad erover.

Onder de 'klassieke WMO' vallen vervoers-, rolstoel-, en woonvoorzieningen. Zo'n drie jaar geleden kostten deze hulpmiddelen de gemeente zo'n 3,8 miljoen euro. Per jaar kwam daar ruim 800.000 euro bij. In 2020 ging het om bijna 5,5 miljoen euro.

Geen eigen scootmobiel meer
Een kwart van de uitgaven gaat naar de aanschaf van scootmobielen voor Almeerders die slecht ter been zijn. Als het aan de gemeente ligt, krijgt niet iedere Almeerder meer zijn eigen scootmobiel in de toekomst. Almeerders met een beperking gaan de apparaten met elkaar delen.

Alleen inwoners van de stad die 'bovengemiddeld vaak gebruik maken van een scootmobiel en/of die een speciaal aangepast exemplaar nodig hebben' krijgen nog een eigen. De gemeente wil op termijn ten minste de helft van de nieuwe instroom gebruik laten maken van een leenexemplaar.

Een scootmobiel lenen in Almere kan al bijna negen jaar, maar het gebruik ervan is volgens de gemeente de afgelopen jaren afgenomen. Dat zou te maken hebben met de coronacrisis en minder vrijwilligers waardoor uitleenpunten minder lang open zijn. Dat moet veranderen, het streven is om de uitleenpunten volgend jaar weer goed te laten werken.

Er zijn op dit moment 16 uitleenpunten in Almere, waar 39 leenscootmobielen staan. Inwoners die een scootmobiel willen lenen, kunnen bij zo'n uitleenpunt een formulier invullen en hun legitimatie laten zien. Als er een scootmobiel beschikbaar is, kan hij meteen meegenomen worden.

Meer zelf betalen
Een andere maatregelen die de gemeente overweegt, is om Almeerders meer hulpmiddelen zelf te laten kopen. Dat zijn dan spullen die de gemeente gaat scharen onder 'algemeen gebruikelijke voorzieningen'. Het gaat om bijvoorbeeld een douchestoel of zitje, een toiletstoel of badplank. Deze dingen zijn volgens de gemeente eenvoudig zelf aan te schaffen en betaalbaar: "Door Almeerders dit soort hulpmiddelen zelf te laten kopen, houdt de gemeente de ruimte om er te zijn voor mensen met een zwaardere ondersteuningsvraag."

Voor inwoners met een laag inkomen of schulden, blijft de gemeente wel betalen. Ook ziet de gemeente dat inwoners van de stad vaak meerdere hulpmiddelen hebben om ze te ondersteunen bij één en dezelfde beperking. Dat mag er in de toekomst nog maar één zijn.

Daarnaast kunnen inwoners straks niet meer kiezen voor de snellere en dus duurdere scootmobiel. "Het uitgangspunt hierbij is het bieden van basishulpmiddelen, oftewel de goedkoopste adequate oplossingen."

Het doel is een besparing van zo'n 400.000 euro per jaar. De gemeenteraad moet zich nog buigen over de aanpassing van de regels. De wethouder hoopt dat dat nog voor het eind van het jaar lukt, zodat ze in 2022 kunnen beginnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel