'Bataviawerf verhuizen naar overkant van de weg'

LELYSTAD • Di 2 november 2021 | 17:11 • Dinsdag 2 november 2021 | 17:11

Niet zo ambitieus en groots als eerdere ideeën, maar dit keer wel haalbaar. Dat is het plan dat nu op tafel ligt voor Batavialand in Lelystad. De afgelopen maanden is door een kwartiermaker onderzocht hoe het museum doorontwikkeld kan worden.

Belangrijk element is de bouw van een nieuw depot en entreegebouw. Grote verandering is verder dat de Bataviawerf verhuist naar de overkant van de weg. De werf wordt dan gesitueerd rond het bestaande museumgebouw. Ook de Batavia zelf komt daar te liggen, zodra er voldoende geld is om het schip aan land te halen.

De ruimte die vrijkomt door de verhuizing van de Bataviawerf zal waarschijnlijk worden ingenomen door Batavia Stad. Het winkelcentrum heeft aangegeven op dat terrein uit te willen breiden.

Schets van de plannen:

Fusie
Batavialand is de samenvoeging van vroegere museum Nieuw Land en de Bataviawerf. Pronkstuk is de replica van het 17e-eeuwse VOC-schip de Batavia. Ook een gedeelte van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is bij Batavialand ondergebracht.

Het Rijk en de provincie maakten eerder dit jaar bekend dat Batavialand ook de plek wordt voor het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot. De komst van dat Nationaal Depot betekent dat er extra geld voor het museum beschikbaar is. Door dat te gebruiken om Batavialand aantrekkelijker te maken, moeten de bezoekersaantallen in de toekomst stijgen.

Over het uitbreiden en samenvoegen van de verschillende onderdelen die Batavialand vormen wordt al jaren gesproken. Eerdere versies van de plannen lieten een veel groter museum zien.

Plan voor Batavialand uit 2018:

Doel van de huidige plannen is om alle onderdelen meer één geheel te laten vormen, in plaats van afzonderlijke delen. Kwartiermaker Vera Carasso licht toe: "De fysieke samenvoeging van het nieuwe depot, de Batavia en de werf biedt een kans om deze samen één verhaal te laten vertellen over houten scheepsbouw in vroegere tijden en over ambachten en opvarenden."

Ook de scheepsarcheologische collectie moet een centralere rol krijgen. "Die is nu te bekijken, maar minder te ‘ervaren’. Dat kan wel in de Batavia en op de werf. Daar worden de verhalen van de wrakken verder tot leven gebracht."

Voor het nieuwe entreegebouw wordt nog gekeken naar een samenwerking met Natuurmonumenten. Die organisatie vaart vanaf de naastgelegen Bataviahaven naar de Marker Wadden.

Provincie en gemeente aan zet
Het is uiteindelijk aan de provincie om te beslissen of de plannen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Begin volgend jaar zal daarover een besluit worden genomen. Voor die tijd is de gemeente Lelystad aan zet. De gemeente bezit stukken grond die Batavialand nodig heeft voor de uitbreiding. Het voorstel is om deze over te dragen aan de provincie.

De gemeente zal daarnaast de portemonnee moeten trekken voor de verhuiskosten van de Bataviawerf. Batavialand zegt dit niet zelf te kunnen betalen. Omdat de grond van de Bataviawerf in het bezit is van de gemeente kan daar bij een verkoop aan Batavia Stad weer aan verdiend worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel