Dreigend tekort aan huisartsen in Lelystad

LELYSTAD • Ma 1 november 2021 | 6:10 • Maandag 1 november 2021 | 6:10

Er dreigt een tekort aan huisartsen in Lelystad. Volgens huisarts Lenneke van Montfort, regiobestuurder bij de huisartsenvereniging, zijn er in Lelystad nu nog net genoeg artsen, maar is de rek er wel uit. "Als de stad verder wil groeien met 20.000 inwoners, heb je ook 10 huisartsen extra nodig", stelt ze. "En dat is niet zo makkelijk, want er is landelijk een tekort. We moeten niet de kant opgaan van Almelo of Enschede, waar echt duizenden mensen geen huisarts hebben."

In Lelystad kan iedereen nu nog wel bij een huisarts terecht, vertelt ze. Maar dat is niet voor iedereen iemand in de eigen buurt. Soms heb je ook niet één vaste arts, terwijl mensen dat wel vaak prettig vinden. "Lelystad is niet populair bij nieuwe huisartsen", weet Van Montfort. "Ze denken dat het ver weg is van de randstad. En ze blijven na hun studie liever in Utrecht of Amsterdam. Onbekend maakt onbemind."

Van Montfort is als arts in opleiding in Lelystad terechtgekomen en ze is daar erg blij mee. "Ik werk heel graag in deze stad, mijn patiënten zijn direct en eigenwijs. Dat ben ik zelf ook. Dat vind ik prettig."

Om toch nieuwe huisartsen in de stad te krijgen, denkt Van Montfort dat de gemeente Lelystad artsen moet helpen om zich hier te vestigen en een praktijk te starten. Het moet ze niet te moeilijk worden gemaakt. De bestaande huisartsen in Lelystad moeten de nieuwkomers bovendien met open armen ontvangen. "Als wij hier chagrijnig of vervelend zijn, komt er natuurlijk niemand. We moeten uitstralen dat het hier goed werken is en dat het hier echt niet het eind van de wereld is", besluit Van Montfort.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel