Plannen nieuwe fase Bataviahaven enthousiast ontvangen

LELYSTAD • Vr 29 oktober 2021 | 6:17 • Vrijdag 29 oktober 2021 | 6:17

De plannen voor de nieuwe gebouwen die aan de Bataviahaven in Lelystad moeten komen, zijn donderdagavond met enthousiasme ontvangen. Naast de huidige twee gebouwen komen er nog twee grote wooncomplexen.

De gemeente hield een informatieavond vanwege een aantal aanpassingen in het bestemmingsplan en het ontwerp beeldregieplan. Daar werd door geïnteresseerden overwegend enthousiast op gereageerd.

"Ik woon zelf in blok één en ik ben heel blij dat ze het eindelijk af gaan maken," vertelt een bezoeker. "Ze zijn twaalf jaar geleden begonnen en toen kwam de crisis, maar nu gaat het dan eindelijk afkomen."

Een andere bezoeker tuurt naar één van de informatieborden. "Het ziet er fantastisch uit. Maar wat ze van plan zijn en wat er uiteindelijk gebouwd gaat worden is voor ons nog wel de vraag." Dat is inderdaad nog niet duidelijk want in de plannen schetst de gemeente alleen de kaders. Een concreet plan moet worden gemaakt door een projectontwikkelaar.

"In totaal komen er in de twee nieuwe gebouwen ongeveer 250 woningen," vertelt projectmanager Marjolein Schoeman van de gemeente Lelystad. "Het bestemmingsplan is nu aangepast op drie punten: een daarvan is de parkeernorm. Na de realisatie van het eerste gebouw bleek de parkeernorm te hoog; er was minder vraag naar parkeerplaatsen dan gedacht. Daarom is dat aangepast."

Twee andere aanpassingen zijn de bouwhoogtes. Die zullen nu overeenkomen met de twee bestaande gebouwen. In de originele plannen van 2016 was voorzien in de bouw van in totaal vijf blokken, maar in het nieuwe plan zijn blok vier en vijf samengevoegd. Dit zou handiger zijn met parkeren, maar ook omdat alle gebouwen een binnentuin moeten krijgen.

Toch is volgens een bewoonster die aan de kant van het bouwgebied woont waar blok vier en vijf moet komen, wel een tekort aan parkeerplaatsen. "Wij hebben heel veel problemen met de parkeerplaatsen, maar dat heeft vooral te maken met toeristen. Het wordt nu heel populair. En sommige mensen die naar Bataviastad gaan, willen geen drie euro betalen. Dus zetten hem bij ons voor de deur." Verder is ze wel blij met de ontwikkelingen. "Het zijn wel hele mooie gebouwen, voor de sfeer is het heel leuk."

De nieuwe gebouwen zullen wat betreft uitstraling en opzet veel lijken op het eerste gebouw. Aan de waterkant zijn de gebouwen hoog en kijken ze uit over het water. Richting de dreef loopt het gebouw af. Aan de achterzijde komen stadswoningen maar geen sociale huurwoningen. Schoeman: "Het zijn koop- en huurwoningen in het dure en het middensegment omdat dit bij dit gebied past."

Volgens Schoeman zal het nog ongeveer twee jaar duren voor er begonnen kan worden met de bouw van de laatste twee complexen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel