Waterschade gedupeerde boeren na 18 jaar nog steeds niet volledig vergoed
Achttien jaar lang zijn 22 boeren in Noordoostpolder en het Waterschap Zuiderzeeland al verwikkeld in een juridische strijd. Mede door nalatigheid van het waterschap hebben de boeren vele duizenden euro's schade opgelopen op hun akkers. Eén van de gedupeerde landbouwers is Digni van den Dries. Hij sprak dinsdagmiddag de Algemene Vergadering van het waterschap toe. "Helaas kan ik in deze toespraak niet anders dan u bestuurlijk onvermogen, onwil en bestuurlijke angst aanrekenen. Dat zijn absoluut harde termen maar ik kan tot geen andere conclusie komen."
De zaak begon in juni 2003. In delen van Noordoostpolder viel in korte tijd zo'n honderd millimeter water. Volgens de gedupeerde boeren liep het regenwater die dag niet goed weg, omdat er schotten in een duiker in de buurt zaten. Ze hadden het waterschap gewaarschuwd, maar er werd niks gedaan. Met als gevolg overstroomde akkers, mislukte oogst en vele tonnen schade. De boeren daagden het waterschap voor de rechter en met succes. De procedure nam maar liefst 17 jaar in beslag, maar in december vorig jaar oordeelde het hof dat het waterschap de boeren een schadevergoeding moet betalen.
Over de hoogte van de schadevergoeding is onenigheid ontstaan. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft deskundigen naar de zaak laten kijken. Die hebben vorig jaar december vastgesteld dat de schade deels voorkomen had kunnen worden als de schotten op tijd waren weggehaald. Maar voor een flink aantal kavels is bepaald dat daar ook schade was opgetreden als het waterschap de schotten wel tijdig had weggehaald. Deze schade valt het waterschap dus niet of maar deels te verwijten.
'Dik boven de twee miljoen'
Volgens heemraad Andries Poppe zit daar het probleem. "Het onbetwiste deel, wat is gebleken uit de uitspraak van de rechter in december 2020, dat bedrag is overgemaakt. Over het overige vinden op dit moment de rechtszaak plaats (...) en de minnelijke gesprekken." Agrariër Van den Dries snapt niet waarom het waterschap nog moet uitzoeken wat de schadebedragen waren. Volgens de landbouwer zijn in juni 2003 al schade-experts geweest die alles hebben bekeken en liep de schade richting de 900.000 euro. Met de gemaakte rechtskosten en de renteberekening is volgens Van den Dries het bedrag inmiddels opgelopen tot 'dik boven de twee miljoen'.
Omdat de Algemene Vergadering meer wilde weten over de kosten, is besloten om deels in beslotenheid verder te vergaderen. Agrariër Van den Dries en de andere aanwezigen moesten de vergaderzaal verlaten. Na afloop kwam dijkgraaf Hetty Klavers wel met de toezegging dat gestreefd wordt om zo snel mogelijk de financiële afwikkeling tot een goed einde te brengen. Daarna gaat het waterschap kijken wat nog meer nodig is om weer met elkaar door één deur te kunnen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Zorgen over planning herdenkingsmonument: 'Is het wel voor 4 mei klaar?'
LELYSTAD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariIs het nieuwe herdenkingsmonument in het Zilverpark wel op tijd klaar voor dodenherdenking op 4 mei? Daarover maken meerdere fracties in de Lelystadse gemeenteraad zich zorgen. De bedoeling is dat de...
-
Auto total loss door explosie in Almere Buiten
ALMERE • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariEen auto is dinsdagavond in Almere compleet vernield door een explosie. De politie laat weten bezig te zijn met onderzoek naar de toedracht. Het is volgens de politie nog te vroeg om te zeggen of er een...
-
Gemeente en buurtbewoners willen af van arbeidsmigranten, 'tast leefbaarheid aan'
EMMELOORD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariDe gemeente Noordoostpolder gaf eind 2022 een vergunning af voor het huisvesten van vier arbeidsmigranten in een woning aan de Eenhoornplaat in Emmeloord. Om die later weer in te trekken. "Er kwamen veel...