Gemeente presenteert Utopodium rekening van 46.000 euro

LELYSTAD • Ma 25 oktober 2021 | 14:28 • Maandag 25 oktober 2021 | 14:28

Het doek lijkt snel te vallen voor muziekzaal Utopodium in Lelystad. De stichting kreeg een onverwachte rekening van bijna 46.000 euro van de gemeente. Het gaat om de huur over de afgelopen vijf jaar, die volgens Ron van Rees van Utopodium binnen een maand moet worden betaald. "Dat geld hebben we niet, want we hebben de afgelopen jaren nauwelijks inkomsten gehad", zegt hij.

Utopodium trok vijf jaar geleden in het oude bioscoopgebouw aan de Ducaatpassage. De stichting kreeg, ondanks herhaald aandringen, nooit een huurcontract. "Er zijn wel conceptafspraken op papier gezet, maar die zijn niet ondertekend", zegt Van Rees.

Onderdeel van die afspraken was dat Utopodia eerst alle vergunningen binnen moest krijgen voor er huur moest worden betaald. Het gaat onder meer om een horecavergunning. Daarvoor zijn er nog aanpassingen nodig, zoals de bouw van eigen toiletten. "Dat gaat langzaam omdat we weinig geld hebben. Ook corona heeft roet in het eten gegooid", aldus Van Rees.

'Handelwijze gemeente asociaal'
PvdA-raadslid Bahreddine Belhaj is boos over de rekening die Lelystad heeft gestuurd. "De manier waarop de gemeente dit heeft aangepakt, is asociaal", zegt hij. Utopodium is volgens hem een belangrijk platform voor de jeugd, dat nu de nek dreigt te worden omgedraaid door de gemeente. "Na vijf jaar zonder uitleg een huurnota van bijna 46.000 euro sturen, is wanbestuur", vindt Belhaj.

Het raadslid stelt voor dat Utopodium, dat de afgelopen vijf jaar nauwelijks subsidie heeft aangevraagd, nu een eenmalige subsidie ter hoogte van de factuur krijgt. Per 1 januari kan Utopodium dan subsidie aanvragen om de huur aan de gemeente te kunnen voldoen.

Besloten vergadering
Belhaj stelt het college van B en W maar liefst 26 vragen over de kwestie. Zo vraagt hij of er ook andere stichtingen of verenigingen worden getroffen die in gebouwen van de gemeente zitten. Raadsleden melden dat er enkele weken geleden een besloten vergadering is geweest over het gemeentelijke vastgoed. Ze mogen niets zeggen over wat daar precies is besproken.

De gemeente laat weten dat ze 'betreurt' dat er nooit een huurovereenkomst is getekend. Ook zegt ze open te staan voor een betalingsregeling, als Utopodium hierover met de gemeente in gesprek zou gaan. Wat betreft de oplossing die raadslid Belhaj aandraagt laat ze weten dat 'dit geen juridisch rechtmatig voorstel' is en dat er daarom geen uitvoer aan kan worden gegeven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel