Floriadebruggen 'Spons' en 'Puin' zijn klaar
'Spons' en 'Puin' zijn de veelbetekenende bijnamen van twee nieuwe bruggen op het terrein van tuinbouwtentoonstelling de Floriade. Het zijn de eerste bruggen van de Bruggencampus Floriade-Flevoland. Dit is een samenwerkingsverband van de gemeente Almere en de provincie Flevoland. Samen onderzoeken deze overheden hoe bruggen in de toekomst milieuvriendelijker kunnen worden gemaakt.
De 'Puin'-brug heet officieel de Rondje Weerwaterbrug. Het is een fiets- en voetgangersbrug die twee eilanden van de Floriade met elkaar verbindt en onderdeel uitmaakt van een route rondom het Weerwater. Zijn bijnaam kreeg hij omdat er afgedankte materialen uit de stad in zijn verwerkt, zoals oud beton en betonijzer. Bij de constructie is bovendien gebruik gemaakt van cementloos beton. Volgens Tjibbe Winkler van de Bruggencampus is daarmee zo'n 65 procent van de CO2-uitstoot bespaard. Overigens zijn ook alle buizen waarop het brugdek is geplaatst al eerder gebruikt bij een andere brug.
Oud betonijzer kreeg nieuwe bestemming in Rondje Weerwaterbrug
De 'Spons'-brug heet officieel de Beverbrug. Het is een brug met een bocht, waar straks auto's en vrachtwagens overheen zullen rijden. De bijnaam 'Spons' is afgeleid van al het groen dat er op en aan deze brug hangt. De bocht is speciaal aangelegd om een beverburcht in het Floriade-gebied te ontzien. Ook de Beverbrug is gemaakt van cementloos beton.
De Beverbrug
De Bruggencampus
De twee nieuwe bruggen worden vrijdag officieel geopend. Ze zijn ontwikkeld door de Bruggencampus Floriade-Flevoland. Het idee voor deze 'praktijkschool' ontstond, toen er jaren geleden een prijsvraag werd uitgeschreven om twee bruggen voor de Floriade te maken. Voorwaarde was dat die bruggen vernieuwend en volledig herbruikbaar moesten zijn. Dit betekent dat wanneer zo'n brug overbodig mocht worden, alle onderdelen weer opnieuw kunnen worden gebruikt voor andere toepassingen.
Nadat de prijsvraag was uitgeschreven, gebeurde er volgens Tjibbe Winkler van de Bruggencampus Floriade-Flevoland iets onverwachts: vanuit het hele land kreeg de Floriade bruggen aangeboden. Het ging dan bijvoorbeeld om bruggen die niet sterk genoeg waren voor het steeds zwaarder wordende vrachtverkeer, maar die nog wel prima een tweede leven als fiets- en voetgangersbrug konden krijgen. Ook werden er bruggen aangeboden die tijdelijk ergens waren gebruikt en daarna nog geen nieuwe bestemming hadden gekregen. En dan was er nog een biocomposietbrug die de TU Eindhoven had ontwikkeld en waarvoor ook een bestemming werd gezocht.
Nog twee bruggen
Op het Floriade-terrein komen ook nog twee bruggen die niet door de Bruggencampus zijn gebouwd, maar wel in samenwerking daarmee. Het gaat om de eerder genoemde 'Bio-based brug' die studenten van de TU Eindhoven hebben ontwikkeld. Hij is gemaakt van een mengsel van hars en plantaardige vezels. In Almere wordt de kwaliteit, draagkracht en veiligheid van de brug de komende tijd in de gaten gehouden.
De vierde brug op de Floriade is de 'Tweede Levenbrug'. Deze werd gemaakt door bouwbedrijf Dura Vermeer, met sloopproducten van een oude voet- en fietsgangersbrug over de A27.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Extinction Rebellion blokkeert ingang distributiecentrum in protest tegen 'fast fashion'
LELYSTAD • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberTientallen leden van de actiegroepen Extinction Rebellion en Guerilla Fashion blokkeren op dit moment de ingang van een groot distributiecentrum van kledingbedrijf Inditex in Lelystad. Er wordt geprot...
-
Warme jassen en dekens voor Libanon, Lelystadse Zahraa zamelt ze in
LELYSTAD • Za 23 november • Zaterdag 23 november"Het voelt heel oneerlijk, want ik zit lekker hier. Je volgt het nieuws de hele dag en je blijft alleen maar hopen dat er niet iemand tussen zit die mij heel dierbaar is." Yasmin uit Zwolle heeft vrie...
-
Bouw van grote batterijopslag in Dronten begonnen
DRONTEN • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberDe bouw voor het grootschalige batterijpark, Dronter Energie Opslag (DEO) bij het Olsterpad in het buitengebied van Dronten, is van start gegaan. Wethouder Hillebregt-de Valk, gedeputeerde Hofstra en...