Burgemeester: breed onderzoek naar extremisme, geen sprake van infiltratie
Het onderzoek naar extremisme dat in Almere wordt uitgevoerd richt zich niet specifiek op moskeeën, maar op extremisme "in de breedste zin van het woord." Dat zegt burgemeester Franc Weerwind. Hij benadrukt nogmaals dat daarbij geen gebruik wordt gemaakt van infiltratie of undercoveroperaties.
Almere werd zaterdag in een NRC-artikel genoemd als één van de steden waar onderzoeksbureau NTA is ingeschakeld om moskeeën te onderzoeken. Het bureau zou in het verleden in andere gemeenten islamitische organisaties undercover hebben bezocht. Dit om gevoelige informatie te verzamelen. Almere en een reeks andere gemeenten ontkennen dat.
'Onderzoekers moeten zich kenbaar maken'
"Het bureau moet gewoon voldoen aan alle wetten en regelgeving. En zeker op het gebied van privacy," vertelt Weerwind. "Ik weet welke opdracht wij aan NTA hebben meegegeven. En dan werk ik niet met heimelijke onderzoeken of infiltratie-onderzoeken." De onderzoekers zijn volgens de burgemeester verplicht om zich duidelijk kenbaar te maken als ze met mensen in gesprek gaan.
Weerwind noemt het logisch dat de gemeente informatie verzamelt over potentiële gevaren. "Ik sta voor een stuk openbare orde en veiligheid in mijn stad. En daarom vind ik het belangrijk om te weten: wat kan er gebeuren? En hoe ga ik daar mee om."
Dieren- en milieu-extremisme
Als het gaat om mogelijke gevaren, dan wordt gekeken naar allerlei stromingen. "Of het nou links-, rechts-, milieu- of dieren-extremisme is", licht Weerwind toe. "Als dat zich voordoet - en dat kan ook religieus extremisme zijn - dan moeten we daar een antwoord op hebben."
Het in kaart brengen van extremistische invloeden in Almere bevindt zich pas in een beginstadium. Het gaat om een bureauonderzoek. "De fase hierna is een veldonderzoek. Dan hebben ze gesprekken en interviews, maar moeten ze ook aangeven wie ze zijn."
Moskeebesturen weigeren gesprek
Het NRC-artikel heeft volgens de burgemeester gezorgd voor een deuk in het vertrouwen dat moskeebesturen in de gemeente hebben. Hij heeft ze uitgenodigd voor een gesprek, dat woensdag plaats had moeten vinden. "Ze hebben er vooralsnog vanaf gezien."
Uitgebreid interview met burgemeester Weerwind
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Toename van bromtonen, maar geen normoverschrijding door windparken
DRONTEN • Ma 23 december • Maandag 23 decemberDe windparken Windplanblauw en Windplan Groen in de gemeente Dronten zorgen voor een toename van laagfrequent geluid, vooral 's nachts. Dit blijkt uit een tweede voortgangsrapportage van een geluids-...
-
Laatste keer binnenkijken voordat het Maerlanthuis in Lelystad gesloopt wordt
LELYSTAD • Ma 23 december • Maandag 23 decemberOoit zaten er verschillende organisaties in het Maerlanthuis in Lelystad zoals Jeugdzorg, het Leger des Heils, een sportschool en een creatieve broedplaats. Dat is lang geleden, want het gigantische k...
-
Na amputatie van beide benen lijkt Klaas (62) uit Almere sportiever dan ooit
ALMERE • Zo 22 december • Zondag 22 decemberHij verloor twee benen bij een ernstig ongeluk en een arts waarschuwde hem dat hij mogelijk nooit meer zou kunnen lopen. Maar nu, vijf jaar later, loopt, rent en fietst Almeerder Klaas Talma weer. En...