PvdA zet vraagtekens bij ontkenning undercoveractie bij moskeeën

ALMERE • Ma 18 oktober 2021 | 18:37 • Maandag 18 oktober 2021 | 18:37

De PvdA in Almere zet vraagtekens bij de ontkenning van het college van B en W over een undercoveroperatie bij moskeeën. NRC schreef op basis van eigen onderzoek dat de gemeente Almere in het geheim mogelijke gevoelige informatie wilde verkrijgen.

Raadslid Erik Theunissen van de PvdA wil weten wat er precies met onderzoeksbureau NTA, dat door de gemeente is ingehuurd, is afgesproken. "Iedereen heeft recht op privacy. Op het moment dat je onderzoek doet, moet daar ook een strafrechtelijke basis voor zijn. Wat zijn precies de bevoegdheden van de gemeente?"

'Schadelijk'
"Wat er gebeurd is, is al per definitie schadelijk voor het vertrouwen", concludeert Theunissen. "Het vertrouwen heeft een deuk opgelopen. En dat zal op een bepaalde manier hersteld moeten worden. Als gemeente investeren we heel veel in de relatie tussen burgers en de gemeente. Ook tussen moskeeën en de gemeente. Dan is het heel gek om achter iemands rug om toch onderzoek te doen."

Ook de partij NIDA heeft inmiddels vragen gesteld aan het college en spreekt van 'moslims spioneren'. En de Tweede Kamerfracties van D66, GroenLinks en DENK hebben opheldering gevraagd aan demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over het mogelijk geheime onderzoek door gemeenten naar moskeeën en islamitische organisaties. Kamerlid Hanneke van der Werf van D66 wil zo snel mogelijk een debat.

'Géén undercoveroperatie'
Burgemeester Franc Weerwind, die verantwoordelijk is voor de deal met onderzoeksbureau NTA, wil niet voor de camera reageren. Wel laat hij schriftelijk weten dat er volgens hem inderdaad onderzoek plaatsvindt naar extremisme. Maar er zou géén sprake zijn van een undercoveroperatie, infiltratie of vergelijkbare praktijken.

Weerwind ontkent in de schriftelijke reactie echter niet of er wel plannen zijn geweest voor zo'n undercoveractie, zoals NRC beweert. Onderzoeksbureau NTA heeft in de afgelopen jaren in negen andere steden wel degelijk undercoveroperaties ingezet om in moskeeën informatie te vergaren. Almere zou op het punt staan om dat ook te doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel