Bewoners en gemeente lijnrecht tegenover elkaar over ondergronds afval
Het besluit om ondergrondse afvalcontainers in de Lelystadse wijken Zoom en Horst te plaatsen zorgt voor onrust onder buurtbewoners, maar volgens wethouder Jack Schoone heeft de gemeente juist keurig gehandeld. De buurtbewoners hebben volgens hem te laat bezwaar aangetekend tegen de ondergrondse afvalcontainers.
Het rommelt al langer tussen de wijken Horst en Zoom en de gemeente over dit onderwerp. De gemeente had een enquête onder de inwoners verspreid over het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers. Daaruit bleek dat een meerderheid van de inwoners vóór de ondergrondse afvalcontainers is. Omwonenden geloofden dat niet en hielden een eigen peiling. Daaruit komt juist naar voren dat een meerderheid tegen de ondergrondse containers is.
Betrouwbare overheid?
Een inwoner van de wijk Zoom stapt naar de Raad van State vanwege het plaatsen van ondergrondse containers in de wijk. Dat zegt buurtbewoner Erik de Kok tegen Omroep Flevoland. Wethouder Jack Schoone ziet een rechtszaak met veel vertrouwen tegemoet: "Ik verwacht wel dat de gemeente dit wint. Je moet juridisch kijken en we hebben ons aan alle spelregels gehouden. We moeten wel een betrouwbare overheid blijven."
Maar daar schort het volgens inwoners juist aan. Woensdagavond bleek dat het gemeentebestuur van Lelystad de enquête rondom de ondergrondse containers in de Horst en Zoom niet over wil doen. De PVV had hierover een motie ingediend, die werd aangenomen, maar er moest wel eerst onderzocht worden wat de gevolgen zouden zijn als de motie werd uitgevoerd. Daaruit bleek dat een nieuwe enquête 'verregaande consequenties' heeft en dus besloot de gemeente hem niet uit te voeren.
Rechtsongelijkheid
Volgens de wethouder geeft het opnieuw uitvoeren van de enquête 'rechtsongelijkheid'. Bijvoorbeeld naar inwoners toe die wel voor een ondergrondse container hebben gekozen en vertrouwen mogen hebben dat de gemeente het genomen besluit uitvoert. Bovendien kost het veel geld.
Maar ondertussen staan deze buurtbewoners en de gemeente tegenover elkaar. "Het is niet de bedoeling om in schuttersputjes te gaan zitten. We hebben alles keurig netjes gedaan, het is geen onwil", vertelt de wethouder.
De partijen zijn nog wel in gesprek met elkaar: "Waar het mogelijk is doe ik een compromis, maar we moeten wel eerlijk blijven naar andere bewoners toe", aldus Schoone.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Woningcorporatie NOP wil 300 nieuwe huizen bouwen, gemeente vindt dit te weinig
NOORDOOSTPOLDER • Zo 24 november • Zondag 24 novemberIn de komende jaren moeten er 307 nieuwe huurwoningen in Noordoostpolder worden gebouwd. Dat wil woningcorporatie Mercatus. Van die 307 woningen moeten er 246 huizen in Emmeloord komen waaronder 60 ti...
-
De acht opvallendste momenten van de Floriade-verhoren
ALMERE • Zo 24 november • Zondag 24 novemberDe enquêtecommissie die onderzoek doet naar de Floriade 2022 in Almere heeft afgelopen week haar verhoren afgerond. In 2,5 week tijd zijn er vijftien getuigen gehoord. We kijken terug aan de hand van...
-
Herinnering aan kunstenaar Jantje de Knipper moet levend blijven door nieuwe gedenksteen
URK • Zo 24 november • Zondag 24 novemberDe bekendste Urker kunstenaar, Jan Visscher, krijgt begin volgend jaar een gedenksteen op zijn graf naast het Kerkje aan de Zee. De gemeente Urk geeft op die manier invulling aan een verzoek vanuit de...