Inwoner blijft fel tegen zonnepark in bos
"Een stuk natuur wordt gewoon naar de knoppen geholpen." Dat zei Zeewoldenaar Hans Brouwer donderdag in de Utrechtse rechtszaal over het toekomstige zonnepark met recreatieve voorzieningen aan de Groenewoudseweg. Hij ging bij de rechtbank in beroep tegen de verleende vergunning.
Volgens Brouwer hoort het zonnepark gewoon niet thuis in het bosgebied. "Het is en blijft een grote energieopwekkingsinstallatie die daar komt", benadrukte de Zeewoldenaar. Hij heeft er geen vertrouwen in dat het zonnepark goeddeels door bomen en struiken aan het zicht van wandelaars onttrokken zal zijn, zeker niet in de herfst en winter.
Ook is Brouwer beducht voor de veiligheid van spelende kinderen, vandalisme en brandgevaar. Het zonnepark zou voor iedereen vrij toegankelijk zijn zonder enige vorm van toezicht door exploitant Sunvest. "Wat als het gaat regenen en iemand besluit zijn barbecue onder een zonnepaneel te zetten?", gaf de Zeewoldenaar als voorbeeld.
Is er wel draagvlak voor de komst van een zonnepark?
Brouwer verwijt de gemeente onder meer dat ze met grondeigenaar Staatbosbeheer en Sunvest in zee ging zonder eerst uit te zoeken of er wel draagvlak voor was. "Het is ons bos, het is vlakbij", aldus de man. Ruim 1700 mensen tekenden in 2019 zijn petitie tegen het zonnepark, maar de gemeenteraad stemde met de kleinst mogelijke meerderheid van 10 stemmen voor en 9 tegen voor de komst. Later stemde een minieme meerderheid van de raad weliswaar weer tegen het zonnepark, maar toen was de vergunning al verleend.
Vertegenwoordigers van de gemeente betwistten enige vorm van vooringenomenheid bij de gemeente. "Wij wegen alle belangen heel uitgebreid af", vertelde een adviseur omgevingsbeleid. "Als het kan, kan het. Als het niet kan, dan kan het niet." Wel stond de gemeente welwillend tegenover het project. "Het past volledig in het duurzaamheidsbeleid", legde ze het belang van het project voor Zeewolde uit.
De vertegenwoordigers benadrukten dat de gemeente juist zorgvuldig voor een uitgebreide vergunningsprocedure had gekozen waarbij ook de gemeenteraad was betrokken. Hoewel Brouwer nog steeds zijn bedenkingen had bij de gang van zaken, gaf de rechter tijdens de zitting al aan dat de gemeente op dit punt de juiste procedure heeft gevolgd.
Woont Brouwer vlakbij de plek waar het zonnepark moet komen?
Het is nog de vraag of Brouwer wel een direct belanghebbende is die in beroep mag gaan tegen de verleende vergunning. De gemeente en de raadsman van Sunvest menen van niet omdat de Zeewoldenaar op ruim 1 kilometer van de locatie van het zonnepark woont. Eerder ving ook een campingbaas om dezelfde reden bij de rechter bot: zijn beroep tegen de vergunning werd niet-ontvankelijk verklaard omdat zijn camping te ver weg lag.
De rechtbank doet op 18 november uitspraak.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Jonge Almeerders gaan elkaar te lijf met machete en keukenmes: OM eist werkstraf
ALMERE • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariHet leek volgens de rechter wel een Middeleeuws zwaardgevecht op de A. Roland Holststraat in Almere vorig jaar april. Hier gingen een nu 18-jarige Almeerder en de 19-jarige Jaïr C. uit Helmond elkaar...
-
Voormalig dorpshuis Swifterbant vaak besmeurd en vervuild, daders onvindbaar
SWIFTERBANT • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariAfval, poep, etensresten en overlast: al geruime tijd hebben de gebruikers van het voormalig dorpshuis De Steiger in Swifterbant hier last van. Wie de verantwoordelijken zijn is niet duidelijk. De gebruikers...
-
Almeerder Abed nog enige Nederlander in Gaza die weg wil en dat niet kan
ALMERE • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariAlmeerder Abed al Attar is de enige Nederlander die nog tegen zijn wil vast zit in de Gazastrook. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp. Volgens de minister wil Israël Abed niet laten...