Inwoner blijft fel tegen zonnepark in bos
"Een stuk natuur wordt gewoon naar de knoppen geholpen." Dat zei Zeewoldenaar Hans Brouwer donderdag in de Utrechtse rechtszaal over het toekomstige zonnepark met recreatieve voorzieningen aan de Groenewoudseweg. Hij ging bij de rechtbank in beroep tegen de verleende vergunning.
Volgens Brouwer hoort het zonnepark gewoon niet thuis in het bosgebied. "Het is en blijft een grote energieopwekkingsinstallatie die daar komt", benadrukte de Zeewoldenaar. Hij heeft er geen vertrouwen in dat het zonnepark goeddeels door bomen en struiken aan het zicht van wandelaars onttrokken zal zijn, zeker niet in de herfst en winter.
Ook is Brouwer beducht voor de veiligheid van spelende kinderen, vandalisme en brandgevaar. Het zonnepark zou voor iedereen vrij toegankelijk zijn zonder enige vorm van toezicht door exploitant Sunvest. "Wat als het gaat regenen en iemand besluit zijn barbecue onder een zonnepaneel te zetten?", gaf de Zeewoldenaar als voorbeeld.
Is er wel draagvlak voor de komst van een zonnepark?
Brouwer verwijt de gemeente onder meer dat ze met grondeigenaar Staatbosbeheer en Sunvest in zee ging zonder eerst uit te zoeken of er wel draagvlak voor was. "Het is ons bos, het is vlakbij", aldus de man. Ruim 1700 mensen tekenden in 2019 zijn petitie tegen het zonnepark, maar de gemeenteraad stemde met de kleinst mogelijke meerderheid van 10 stemmen voor en 9 tegen voor de komst. Later stemde een minieme meerderheid van de raad weliswaar weer tegen het zonnepark, maar toen was de vergunning al verleend.
Vertegenwoordigers van de gemeente betwistten enige vorm van vooringenomenheid bij de gemeente. "Wij wegen alle belangen heel uitgebreid af", vertelde een adviseur omgevingsbeleid. "Als het kan, kan het. Als het niet kan, dan kan het niet." Wel stond de gemeente welwillend tegenover het project. "Het past volledig in het duurzaamheidsbeleid", legde ze het belang van het project voor Zeewolde uit.
De vertegenwoordigers benadrukten dat de gemeente juist zorgvuldig voor een uitgebreide vergunningsprocedure had gekozen waarbij ook de gemeenteraad was betrokken. Hoewel Brouwer nog steeds zijn bedenkingen had bij de gang van zaken, gaf de rechter tijdens de zitting al aan dat de gemeente op dit punt de juiste procedure heeft gevolgd.
Woont Brouwer vlakbij de plek waar het zonnepark moet komen?
Het is nog de vraag of Brouwer wel een direct belanghebbende is die in beroep mag gaan tegen de verleende vergunning. De gemeente en de raadsman van Sunvest menen van niet omdat de Zeewoldenaar op ruim 1 kilometer van de locatie van het zonnepark woont. Eerder ving ook een campingbaas om dezelfde reden bij de rechter bot: zijn beroep tegen de vergunning werd niet-ontvankelijk verklaard omdat zijn camping te ver weg lag.
De rechtbank doet op 18 november uitspraak.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...