Batavialand enthousiast over museumplannen rondom IJsselkogge

LELYSTAD • Do 2 september 2021 | 14:05 • Donderdag 2 september 2021 | 14:05

De directeur van Batavialand, Jan Vriezen, is enthousiast over de plannen voor het nieuwe Hanzebeleefmuseum in Kampen. In dat museum draait het straks om het wrak van de IJsselkogge, dat nu geconserveerd wordt in Lelystad.

Binnenkort worden in de gemeenteraad van Kampen de plannen besproken voor het museum, dat 1,5 miljoen euro moet kosten en jaarlijks zo'n 300.000 bezoekers moet trekken naar de kogge. "Dat is allemaal spannend natuurlijk, maar wel heel leuk dat de IJsselkogge een plek krijgt in het grotere Hanzeverhaal", aldus Vriezen.

Kogge blijft niet in Lelystad
Het conserveren van de kogge zal nog tot 2024 duren zegt Vriezen. Het is overigens nooit de bedoeling geweest dat het schip permanent in Lelystad blijft. "Onze taak is alleen om te conserveren, dan plakken we er een postzegel op." Vriezen denkt dat de komst van het nieuwe museum ook geen nadelige gevolgen heeft voor Batavialand.

"Het is fijn als we het hanzeverhaal in een nog bredere context kunnen vertellen met nog een museum." Hij denkt dan ook dat het Hanzebeleefmuseum en Batavialand elkaar alleen maar kunnen versterken.

IJsselkogge
De IJsselkogge is een koggeschip uit de 15e eeuw. Het werd in 2016 uit de IJssel gevist bij Kampen. Batavialand is gespecialiseerd in het bewaren en conserveren van oude schepen, daarom werd besloten om daar de conservatie uit te voeren. Daarna is het de bedoeling dat het schip permanent een plek krijgt in Kampen.

Waarom conserveren?
Houten schepen en voorwerpen die eeuwenlang in de bodem liggen zijn verzadigd met water. Opgegraven hout dat niet wordt natgehouden of geconserveerd, zal door uitdroging gaan krimpen, scheuren en vervormen.

De conservering van de IJsselkogge gebeurt door zogenoemde impregnatie met polyethyleenglycol (PEG). Dit is een wasachtige substantie, die de plaats van het water in de houtcellen overneemt. Hierdoor blijft het hout gezwollen en wordt vormverlies tegengegaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel