Containertuintjes ingezet tegen dumpen afval
In Emmeloord liggen sinds kort de eerste containertuintjes van Flevoland. Eén aan de Katwoudehof en de ander aan de Mercuriusstraat. Het tuintje is een plastic bak met groen dat moet voorkomen dat er afvalzakken omheen geplaatst worden. Het succes van de proef hangt af van de betrokkenheid van omwonenden.
Woningcorporatie Mercatus en de gemeente Noordoostpolder denken dat de containertuintjes de oplossing zijn voor het lukraak dumpen van vuilnis. Daarom zijn ze deze proef gestart. Janneke de Bruin van woningbouwcorporatie Mercatus: "Als je het mooi maakt om de container, dan heeft dat een remmend effect op het bijplaatsen van vuilnis."
Bak van gerecycled materiaal
De plantenbak is ontwikkeld en gemaakt door het bedrijf Citygard. Hij is gemaakt met een 3D-printer van gerecycled materiaal en zit goed vast op de container, zodat hij niet losraakt als de ondergrondse container geleegd wordt.
De proefopstelling aan de Katwoudehof is een succes. Josine Broekhuizen woont er vlakbij en verzorgt de plantjes van de containertuintjes. "Ik vind het belangrijk dat we veel groen in de buurt hebben. Het is goed voor je gestel en voor de buurt." De container ziet er net zo fleurig uit als het hofje met weelderig groeiend groen.
Dode hoek
"Alles staat of valt met de betrokkenheid van omwonenden", zegt De Bruin. Aan de Mercuriusstraat gaat het mis. Er staat troep bij en de containertuintjes en de plantjes zien er treurig uit. De Bruin: "Het ligt aan de locatie. Deze containertuintjes staan een beetje in een dode hoek. Voor het gevoel is het van niemand."
Een jongen die in de Mercuriusstraat woont maakt het eigenlijk niet veel uit dat de plantenbakken er staan. "Ik zie het wel maar ik negeer het", zegt een man. Troep en vuilniszakken niet op de containertuintjes zetten? "Waarom zou ik?" reageert hij. Een andere man vindt de containertuintjes bij nader inzien best aardig. "Een mooie decoratie voor de vuilnisbakken." Maar het weerhoudt hem er niet van om vuilnis naast de bakken te zetten als de container vol is.
Mercatus zegt dat een containertuintje een kleine drieduizend euro kost, inclusief het groen en de aarde. De proef wordt betaald door de gemeente en de woningcorporatie. Broekhuizen vindt het, ondanks de negatieve reacties aan de Mercuriusstraat, geen mislukt project. "Het is zeker geen weggegooid geld. We leren ervan," zegt ze. Ze willen in samenwerking met de gemeente proberen om bewoners meer te betrekken bij het project.
Inmiddels heeft de gemeente Almere vier containertuintjes besteld. Die moeten in september in de stad worden aangelegd. Ook Lelystad heeft interesse in het concept.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Zorgen over planning herdenkingsmonument: 'Is het wel voor 4 mei klaar?'
LELYSTAD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariIs het nieuwe herdenkingsmonument in het Zilverpark wel op tijd klaar voor dodenherdenking op 4 mei? Daarover maken meerdere fracties in de Lelystadse gemeenteraad zich zorgen. De bedoeling is dat de...
-
Auto total loss door explosie in Almere Buiten
ALMERE • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariEen auto is dinsdagavond in Almere compleet vernield door een explosie. De politie laat weten bezig te zijn met onderzoek naar de toedracht. Het is volgens de politie nog te vroeg om te zeggen of er een...
-
Gemeente en buurtbewoners willen af van arbeidsmigranten, 'tast leefbaarheid aan'
EMMELOORD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariDe gemeente Noordoostpolder gaf eind 2022 een vergunning af voor het huisvesten van vier arbeidsmigranten in een woning aan de Eenhoornplaat in Emmeloord. Om die later weer in te trekken. "Er kwamen veel...