Serie Lelystad Oost: 'Blijf in gesprek met jongeren, dan kun je veel problemen voorkomen'

LELYSTAD • Do 19 augustus 2021 | 6:32 • Donderdag 19 augustus 2021 | 6:32

De jeugd wordt door de gemeente Lelystad als sleutel gezien voor het verbeteren van de leefomstandigheden in het oostelijke deel van de stad. Jongeren die er wonen, moeten gezond en kansrijk opgroeien. Sociale problemen worden volgens de gemeente nu vaak van generatie op generatie doorgegeven. De gemeente denkt dat investeren in jongeren daarom effectief is. Om die reden staat het onderwerp centraal in de plannen met de naam: Integrale Gebiedsaanpak Lelystad Oost.

Die plannen zijn gemaakt, omdat het op dit moment niet overal even fijn wonen is in de Atolwijk, de Zuiderzeewijk, de Boswijk en de Waterwijk. De leefbaarheid staat er onder druk en daarom grijpen de gemeente, maatschappelijke organisaties en het Rijk in. Voor de wijken in Lelystad en vijftien andere kwetsbare gebieden in Nederland wordt de komende jaren maar liefst 500 miljoen euro uitgetrokken om de situatie te verbeteren.

Jongerenwerker Saïd is er elke dag
De focus ligt in Lelystad Oost dus op de jeugd. Sinds een jaar zijn er in de wijken weer jeugdwerkers actief. Saïd Errifi is één van hen. Hij probeert het vertrouwen van de jongeren te winnen. "Je kunt niet in één keer binnenkomen bij een groep en zeggen: ik ben jongerenwerker. En dan verwachten dat je welkom bent."

Saïd bekijkt wat jongeren nodig hebben. En dat blijken soms heel eenvoudige wensen te zijn, zo ontdekte hij. Kinderen zouden graag een waterkraan vlakbij een voetbalveld willen hebben. Soms willen ze zelfs simpelweg 'een voetbal'.

Saïd houdt ook contact met de wijkagent en die ziet volgens Saïd dat het jongerenwerk in de wijk zijn vruchten afwerpt: "Overlastklachten worden minder in de wijk. Je gaat gewoon in gesprek met de jongeren, zonder dat ze weggestuurd worden. Je gaat bemiddelen tussen de buurtbewoners en jongeren. Er hoeft dan geen politie of handhaving te komen. Als je met politie komt, verdwijnen de problemen niet. Jongeren zoeken conflicten. Maar als je in gesprek blijft met de jongeren, kun je veel problemen voorkomen."

Jongeren zelf merken dat mensen soms schrikken als ze vertellen dat ze uit Atolwijk komen. De wijk heeft een slechte naam en staat bekend om de vele hangjongeren. De jongeren zelf vinden dat het nog wel meevalt. Ze hebben wel andere wijken gezien, waar het er slechter aan toe gaat.

De jongeren zijn blij met de komst van jongerenwerker Saïd Errifi. "Hij is hier elke dag en past zich aan ons aan. We kunnen alles met hem bespreken. We zijn blij met zo iemand. De afgelopen jaren hebben we geen buurtvader gehad. Maar sinds Saïd er is, hebben we minder overlast. Als de buurtbewoners minder overlast hebben, hebben wij ook minder overlast."


Deze hele week besteedt Omroep Flevoland aandacht aan IGLO; de Integrale Gebiedsaanpak Lelystad Oost. Op televisie spreken we met mensen die werken in de wijken. We kijken naar het verleden, maar ook al vooruit. Op de radio praten we elke dag om 15:35 uur met één van de beleidsmakers. Wat houden de plannen precies in?

Samenwerking scholen en jeugdzorg
Om te voorkomen dat sociale problemen van generatie op generatie worden doorgegeven moeten onderwijs en zorg beter gaan samenwerken. Dat zegt Eline de Vries, die namens de gemeente aan de onderwijsplannen werkt in het kader van de Integrale Gebiedsaanpak Lelystad Oost. Als voorbeeld noemt ze dat bijvoorbeeld medewerkers van de GGD op de scholen in Lelystad Oost komen werken. "Die ook daadwerkelijk op de plek waar de kinderen zijn, al meteen die ondersteuning kunnen bieden in een opvoedkwestie waar ouders tegenaan lopen." Nu worden de zaken telefonisch aangekaart bij de GGD. Daar gaat soms zoveel tijd overheen dat de situatie met de jongere al geëscaleerd is voordat er gehandeld wordt.

Hoe staat het met de plannen voor Lelystad Oost?
De gemeente Lelystad stopt voorlopig 300.000 euro in een investeringsfonds. Dit bedrag is nodig om plannen te maken. De gemeente maakt de plannen samen met andere organisaties, zoals woningcorporatie Centrada, Werkbedrijf Lelystad, de Stichting Welzijn Lelystad, GGD Flevoland, het primaire en voortgezet onderwijs, het bedrijfsleven, de politie, woonzorgcentrum Coloriet, de provincie en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De afgelopen maanden zijn bij al die instanties ideeën verzameld voor de uiteindelijke plannen. Die worden nu uitgewerkt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat in november begonnen wordt met de uitvoering van de plannen.

Maar het is vooral nog even wachten op een nieuwe regering. Pas wanneer de formatie rond is en er een nieuw kabinet aan het werk gaat, wordt bepaald hoeveel van het geld voor de kwetsbare wijken in Nederland exact naar Lelystad gaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel