Diemerzeedijk in Kuinderbos nagemaakt als overwinterplek voor ringslangen

NOORDOOSTPOLDER • Ma 9 augustus 2021 | 9:50 • Maandag 9 augustus 2021 | 9:50

Staatsbosbeheer heeft in het Kuinderbos in Noordoostpolder een stukje Diemerzeedijk nagemaakt. De nagemaakte Amsterdamse dijk is bedoeld als overwinterplek voor ringslangen.

De nieuwe dijk ligt in het Schoterveld, een gebied van 80 hectare waar Staatsbosbeheer bezig is met de ontwikkeling van de natuur. De afgelopen jaren zijn er speciale faunapassages gemaakt zodat dieren zich veilig kunnen verplaatsen door het gebied. Met succes blijkbaar, want de eerste ringslangen zijn nu ook in het natuurontwikkelingsgebied gezien. "En dat betekent dat we ook een plek voor ze willen maken waar ze de winter kunnen overbruggen", vertelt boswachter Harco Bergman.

De boswachter zocht daarom op aanraden van vrijwilligers contact met iemand van RAVON: Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland. De expert gaf aan dat de Diemerzeedijk bij Amsterdam een goed voorbeeld is van een geschikte overwinterplek voor ringslangen. "Toen dacht ik: als daar een dijk door het waterschap gemaakt is, kunnen wij ook een stukje dijk maken", aldus Bergman. De nagemaakte dijk in het Kuinderbos is ongeveer 15 meter lang en vanaf het talud drie of vier meter hoog. Daar bovenop zijn nog een aantal boomstammen gelegd, waar de slangen zich ook onder kunnen verstoppen.

De dieren zoeken ongeveer in oktober een schuilplaats en verplaatsen zich dan niet meer tot het weer warmer wordt. Als slangen geen verstopplek hebben, lopen ze het risico in de winter opgegeten te worden door bijvoorbeeld een vos. "Het gaat erom bij zo'n overwinteringsplek, dat het echt droog is. Want die ringslangen zijn koudbloedig, die zoeken een plek waar ze een constante temperatuur krijgen om de winter te overbruggen", legt de boswachter uit. "Dat hebben we dus nagemaakt met dat stukje Diemerzeedijk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel