Slakken laten zich massaal zien; volkstuinen kaalgevreten
Het vochtige weer van de afgelopen weken zorgt ervoor dat slakken zich massaal laten zien. Met name naaktslakken worden op veel plekken aangetroffen. Niet alleen in Flevoland, maar in heel Nederland. Vooral moestuinen ondervinden daarvan de nadelen.
"Een hoop groen komt door de slakken niet tot wasdom of wordt aangevreten", vertelt Jan Booij van de Volkstuinvereniging Biddinghuizen. "We hebben er echt behoorlijk last van. Op het complex staan veel planten waar de gaten overduidelijk inzitten." Zo is van de rode kool en spitskool van Wim Mulder uit Biddinghuizen weinig meer over. "Ik heb van alles geprobeerd. Emmers om de planten gezet, slakkenkorrels gestrooid, eierschalen kreeg ik als tip, maar niks helpt."
'Van de dertig kroppen sla slechts twee over'
Bij de Flevotuin in Almere is het beeld hetzelfde. "Als je dertig nieuwe plantjes in de grond zet, overleven misschien twee het", zegt Monique Seynen. "Ik heb tot nu toe slechts twee goede kroppen sla uit de grond gehaald, normaal gesproken zijn dat er twintig of dertig."
Bij Volkstuinvereniging Het Gelderse Hout in Lelystad zien ze het ook met lede ogen aan. "Slakken zijn gek op beginnend groen, dus we hebben veel vraat waardoor oogsten mislukken", vertelt Pieter Wielinga.
Wat kun je eraan doen?
Het bestrijden van de slakkenplaag is lastig, merken ze in Lelystad. "Je hebt slakkenkorrels, maar die zijn ook voor andere beesten giftig." Met verschillende andere methodes wordt geëxperimenteerd, zoals het neerzetten van een schaaltje met bier. "Daar komen de slakken dan op af en ze verdrinken vervolgens. Maar daarmee pak je ze niet allemaal."
Een andere tip die gedeeld wordt: een emmer vullen met gevangen slakken, daar water in doen en dat een nacht laten staan. "Dat gaat ontzettend stinken. Andere slakken houden daar niet van, dus als je dat dan over je planten sprenkelt moeten ze ook wegblijven." Maar ook deze methode lijkt lang niet altijd succesvol.
'Er is altijd wel wat te zeuren'
In Biddinghuizen weet Jan Booij de situatie te relativeren. "Want zijn de slakken er niet, dan halen de duiven de bonen er wel uit. En zijn die er niet dan is het bijvoorbeeld te droog. Of je hebt last van luizen. Dus het is het bekende verhaal van: er is altijd wat te zeuren."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Herinnering aan kunstenaar Jantje de Knipper moet levend blijven door nieuwe gedenksteen
URK • Zo 24 november • Zondag 24 novemberDe bekendste Urker, kunstenaar Jan Visscher, krijgt begin volgend jaar een gedenksteen op zijn graf naast het Kerkje aan de Zee. De gemeente Urk geeft op die manier invulling aan een verzoek vanuit de...
-
Toekomst noodopvang Biddinghuizen lastige kwestie voor burgemeester
DRONTEN • Zo 24 november • Zondag 24 novemberBurgemeester Jean Paul Gebben worstelt met de vraag of Biddinghuizen ook de komende jaren beschikbaar is voor de noodopvang voor asielzoekers, als het kabinet de spreidingswet intrekt. "Echt een lasti...
-
Nieuwe inzamelingsactie voor Abed, die ondanks pogingen nog steeds vastzit in Gaza
ALMERE • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberDe situatie van de Almeerse Abed, die al sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Palestina vastzit in de Gazastrook, is nog steeds uitzichtloos. Even was er hoop op een reddingsactie vorige wee...