Huisartsen komen om in het werk, spoedzorg niet in gevaar
Huisartsen hebben het op dit moment zo druk dat de telefonische bereikbaarheid niet altijd goed is en patiënten vaak lang moeten wachten op een afspraak. De grote drukte wordt veroorzaakt door het samenvallen van een aantal factoren. Belangrijkste redenen zijn uitgestelde zorg en het gebrek aan personeel.
Nu het hoogtepunt van de coronacrisis voorbij is, gaan mensen naar de huisarts met klachten waar ze al langere tijd mee doorgelopen hebben. "Het aantal klachten heeft zich opgestapeld, patiënten nemen dan vaak een briefje mee met een aantal punten", zegt Cindy Netten van de Huisartsencoöperatie Flevoland (HCF) en zelf huisarts in Lelystad. Ook is er een stuwmeer ontstaan aan patiënten die al zijn doorverwezen naar het ziekenhuis, maar daar nog niet terecht kunnen. Zij blijven tot die tijd onder de zorg van de huisarts.
Ook leven er erg veel vragen over vaccinaties. Patiënten nemen hierover veelvuldig contact op met hun arts. Het aantal telefoontjes is volgens Manon Kastermans van Zorggroep Almere met zeker 20 procent toegenomen. "Bovendien duren die gesprekken ook vaak twee keer zo lang, van 5 naar 10 minuten".
Personeel moeilijk te vinden
In de weken voor de zomervakantie is het ieder jaar druk in de huisartsenpraktijken. Het is in verband met vakanties ook de tijd waarin een beroep wordt gedaan op waarnemers en invalkrachten. "Een boel waarnemers hebben ontzettend hard gewerkt om huisartsen te vervangen die ziek waren of in quarantaine moesten. Zij zijn dus net als de huisartsen nu toe aan vakantie. Bovendien zijn veel waarnemers ingezet door de GGD bij het vaccineren. Maar die hebben wij nu liever in de praktijk om ons te ontlasten", aldus huisarts Netten.
Daar komt voor Flevoland het probleem bij dat de provincie niet populair is onder waarnemers, valt de HCF op. "Ze blijven vaak in de Randstad of in de grotere steden hangen, omdat ze daar ook zijn opgeleid. Flevoland is dan niet de meest interessante provincie om naartoe te komen."
Praktijken doen hun best
Bij de huisartsen van de Zorggroep Almere worden alle zeilen bijgezet om de drukte de baas te blijven. "Zo vragen we personeel om meer uren te maken, huren we extra baliemedewerkers in en vragen we mensen online hun uitslagen te bekijken. Alles helpt een beetje, maar het zou fijn zijn als alles wat met corona te maken heeft voorbij is, dan kunnen we alles weer op de normale manier benutten", aldus Kastermans.
Flevolandse huisartsen benadrukken overigens dat de spoedzorg ondanks de grote drukte niet in gevaar is.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Auto verwoest door brand in Tollebeek
NOORDOOSTPOLDER • Do 2 januari • Donderdag 02 januariEen auto is donderdagavond verwoest door een brand. Dat gebeurde in het dorp Tollebeek in Noordoostpolder. Bij de brand raakte niemand gewond. Volgens een ooggetuige vatte het voertuig vlam toen de au...
-
Bewoners Almeerse wijk Oosterwold willen vuurwerkvrije zone
ALMERE • Do 2 januari • Donderdag 02 januariEen aantal bewoners van de wijk Oosterwold in Almere wil dat hun wijk vanaf de komende jaarwisseling vuurwerkvrij wordt. Ze vinden dat het welzijn van dieren wordt geschaad. Sommige dieren zouden zelf...
-
Nieuwsoverzicht 02/01 | Doodrijder 4-jarig kind gepakt in Emiraten • Eerste baby heet Yaseen
FLEVOLAND • Do 2 januari • Donderdag 02 januariGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Man die opa en 4-jarige kleinzoon do...