Bewoners Hout gaan samen reuzenberenklauw te lijf
Een groep bewoners van Almere Hout bestrijdt samen de reuzenberenklauw in de wijk. De groep gaat er in de avond op uit om bossen met reuzenberenklauw met de grond gelijk te maken. Gewapend met heggenscharen, zeisen en speciale kapmessen gaan ze de plant te lijf die in Almere een echte plaag is geworden.
"Het gaat hartstikke goed", zegt één van de bewoners. Ongeveer tien buurtbewoners helpen mee om een flink veld vol reuzenberenklauw om te hakken. "Als je dit in je eentje wilt doen, dan ben je schier eindeloos bezig." De bewoners zochten contact met Staatsbosbeheer. En ze vroegen daar of ze hulp konden krijgen. "We hebben toen berenklauw-verdelg-pakketten samengesteld", zegt boswachter Amy Zeeman. In dat pakket zitten handschoenen, veiligheidsbrillen, heggenscharen, spades en een soort kapmes. De spullen helpen de bewoners de plant veilig te lijf te gaan.
Reuzenberenklauw woekert
De reuzenberenklauw is een zogeheten invasieve exoot. De plant komt oorspronkelijk uit de Kaukasus. En door het gebrek aan natuurlijke vijanden hier, kan de plant ongestoord woekeren. De plant kan tussen de drie en de vier meter hoog worden. En de reuzenberenklauw maakt met gemak tienduizenden zaden aan. Contact met de plant kan, zeker in combinatie met direct zonlicht, pijnlijke brandblaren opleveren. Het is de taak van de overheid om de plant te bestrijden, maar ondanks het werk op provinciaal en gemeentelijk niveau lijkt de reuzenberenklauw de strijd te winnen. Op veel plekken in Almere staan velden vol met de plant. De bestrijding lijkt nutteloos. "We doen wat we kunnen", zegt boswachter Zeeman. "Maar ook voor ons zijn de middelen beperkt. We kunnen niet alles doen, dus we beperken het werk tot de plekken waar de plant echt overlast betekent. En dan gaat het om plekken langs fietspaden en wandelpaden. Aan al die andere locaties komen we amper toe."
"Het lijkt een druppel op de gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen"
Volgens Zeeman is de groei van de reuzenberenklauw dit jaar extra uitbundig. "Dat komt door de essentaksterfte. Door die ziekte hebben we veel bomen uit onze bossen moeten halen." Dat leverde veel open plekken op. En daardoor had de reuzenberenklauw alle ruimte om flink uit te pakken. Staatsbosbeheer is daarom hartstikke blij met het initiatief van de bewoners. "Het lijkt een druppel op de gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen." Het duurt volgens Zeeman best lang voordat je het effect ziet van de bestrijding. "Deze bewoners komen op plekken waar wij moeilijk bij kunnen met machines. En dat komt omdat zij het met de hand doen." "Wij zien dat de gemeente hier af en toe maait. En het is duidelijk dat dat niet voldoende is", zegt bewoner Paul Laroy. Hij besloot zelf in actie te komen. Laroy begrijpt dat de overheid niet alles kan doen. "Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd. Dus je moet ergens beginnen. Kleine stapjes zijn ook stapjes." Buurman Wim Grosheide is het roerend met hem eens. "We schieten best op. Als je ziet wat we in een paar uurtjes met elkaar omkappen, dan is dat toch best een groot gebied."
Bewoners in andere wijken van Almere zijn meer dan welkom om ook in actie te komen, zegt boswachter Amy Zeeman. "Dan zullen we ook voor hen pakketjes met gereedschappen samenstellen."
Bekijk hier een langere versie van het item:
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Als het aan Flevolandse franchisenemers ligt, verdwijnt Blokker niet uit het straatbeeld
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberDe Blokker-filialen in Dronten, Emmeloord en Almere Muziekwijk willen samen met 42 andere filialen in het land een zelfstandige doorstart maken, als dat het hoofdkantoor van Blokker niet lukt. Het zij...
-
KRNM Urk krijgt nieuwe reddingboot, maar is er niet blij mee
URK • Do 21 november • Donderdag 21 novemberDe Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) op Urk krijgt een nieuwe reddingboot, maar daar is de organisatie allerminst blij mee. Dat zegt woordvoerder Kees Brinkman van de landelijke KNRM...
-
Renovatie Staartweg is hard nodig, maar verdubbeling kosten zorgt voor kritische vragen
URK • Do 21 november • Donderdag 21 novemberDe opknapbeurt van de Staartweg op Urk gaat ruim twee keer zoveel geld kosten als drie jaar geleden is berekend. De weg tussen zwembad 't Bun en de rotonde aan de Nagel is in slechte staat en voldoet...