Verouderde brandweerkazernes in dorpen weer op politieke agenda

NOORDOOSTPOLDER • Ma 21 juni 2021 | 6:46 • Maandag 21 juni 2021 | 6:46

De vijf brandweerkazernes in de dorpen Marknesse, Nagele, Rutten, Creil en Ens staan maandagavond opnieuw op de politieke agenda van Noordoostpolder. In de commissie Bestuur, Financiën en Economische Zaken praten raadsleden over het vernieuwen van de verouderde kazernes.

Al sinds 2018 bestaat de wens om flink te investeren in de oude gebouwen. Toen was 1,4 miljoen euro uitgetrokken voor renovatie en (deels) nieuwbouw. De uitvoering liep vertraging op door onduidelijkheid over opkomsttijden. Nu is er wel overeenstemming met de Veiligheidsregio.

Inmiddels is in de perspectiefnota 2022-2025, die drie weken geleden verscheen, 700.000 euro extra begroot. Maar gezien de explosieve stijging van de prijzen voor bouwmateriaal de afgelopen maanden, is het nog maar de vraag of 2,1 miljoen euro toereikend is voor de benodigde verbouwingsplannen.

Brandweerpost Nagele te laag
Raadsleden van Noordoostpolder legden anderhalve week geleden werkbezoeken af bij de vijf brandkazernes en constateerden dat die flink verouderd zijn. De brandweerpost van Nagele is bijvoorbeeld een omgebouwde garagebox uit de jaren zestig en te laag voor moderne brandweerauto's.

"Bij de meeste kazernes wordt het platgooien en opnieuw beginnen."

— Sjoerd de Boer, ChristenUnie/SGP

"Ik ben er wel van geschrokken", zegt fractievoorzitter Sjoerd de Boer van ChristenUnie/SGP. "De wagens kunnen niet meer door de deur, de vloer kan de belasting niet meer aan, de vrijwilligers moeten zich omkleden in een heel kleine ruimte - er had al veel eerder wat moeten gebeuren." Hij denkt dat van renoveren geen sprake is. "Bij de meeste kazernes wordt het platgooien en opnieuw beginnen."

De brandweerkazernes van Noordoostpolder zijn allemaal eigendom van de gemeente, zonder financiering vanuit het rijk. De vergadering over de perspectiefnota begint maandagavond om 19:30 uur en is digitaal te volgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel