Klaas Wilting brengt tweede boek uit over zijn Amsterdamse tijd
Almeerder Klaas Wilting heeft een tweede boek geschreven over zijn politieverleden in Amsterdam (1964-2000). De titel is "Gevaar loert overal" en slaat op de situaties waarin politiemensen verzeild kunnen raken. Twee jaar geleden scheef hij "De roerige jaren van een politiewoordvoerder".
Het eerste boek schreef hij voor zijn vrouw en kinderen, zodat zij konden lezen hoe het leven van een politieman was. En het tweede boek is voor zijn oud-collega's, die nog dagelijks werken aan leefbaarheid en veiligheid. Uit reacties van lezers op beide boeken maakt Wilting op dat mensen, na het lezen over het politiewerk, meer respect op kunnen brengen voor de politiemannen en -vrouwen.
In "Gevaar loert overal" schrijft Klaas Wilting veel over criminaliteit en drugs. Over het volledig legaliseren van softdrugs laat hij zich niet uit. Daar lopen nu proeven mee in tien steden in Nederland, onder meer in Almere. Gedogen vindt Wilting altijd fout. Zoals het nu geregeld is: met een gedoogde verkoop aan de voordeur, maar aanvoer van softdrugs uit de illegaliteit via de achterdeur. En daarna komt de XTC, zegt de voormalig woordvoerder. "Ach, één pilletje moet toch kunnen".
Het vrijgeven van softdrugs dan? "Als men denkt dat door het vrijgeven van softdrugs de criminaliteit minder wordt, dan heeft men het mis! Want criminelen zijn altijd uit op geld."
Problemen benoemen
Wilting bespreekt ook de multiculturele samenleving in zijn boek. "In mijn tijd benoemde ik gewoon Surinamers of Marokkanen, als daar problemen mee waren. Dat deed ik niet om die groepen te criminaliseren. Ik deed dat omdat ik wist dat de overheid alleen maar wat doet, als je de problemen benoemt".
Verder mist Wilting de wijkagent, die volgens hem grotendeels is verdwenen nadat de Nationale Politie werd opgezet. Hij ziet liever de terugkeer van de regiokorpsen die na de samenvoeging van gemeente- en rijkspolitie ontstonden. En boa's zijn volgens Wilting geen goede vervanging voor de wijkagent: "Een echte agent heeft meer gezag en is beter opgeleid".
Nieuwe vormen van criminaliteit
De meest recente CBS-cijfers laten zien dat de criminaliteit in Nederland daalt. Maar de schrijver van "Gevaar loert overal" gelooft daar niets van: "Dat is onzin, wat het CBS zegt. Er is een andere vorm van criminaliteit bijgekomen. Je moet de digitale criminaliteit er ook bij optellen".
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Politie deelt nieuwe details over gewapende overval op juwelier
ALMERE • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariDrie van de vier verdachten van een overval op een juwelier in Almere Buiten zijn minderjarig. Dat laat de politie weten. Ook is nu bekend gemaakt dat het ging om een gewapende overval. Daarbij hebben...
-
Urker politiek introduceert politiek uurtje voor bewoners
URK • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariDe Urker gemeenteraad begint vanaf volgende week elke maand met een politiek uurtje. Bewoners van Urk kunnen dan zelf onderwerpen en gedachten inbrengen in de gemeenteraad. Het doel is om de burgers meer...
-
Compromis over 'illegale' zorgwoningen op bedrijventerrein, bewoners uiterlijk in mei eruit
ALMERE • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariZorginstelling Kansz Almere mag tot 1 mei gebruik blijven maken van twee panden voor begeleid wonen aan de Operetteweg in de Almeerse Muziekwijk. Dat is de uitkomst van een kort geding tussen de zorgverlener...