Strijd om handhavers: Weggelokt met hoger salaris

ALMERE • Ma 14 juni 2021 | 6:10 • Maandag 14 juni 2021 | 6:10

Na de strijd om leraren, verpleegkundigen en IT-personeel, is nu ook de strijd om handhavers begonnen. Boa's in Almere worden weggelokt naar andere gemeenten die een beter salaris bieden. De afgelopen anderhalf jaar zijn zo'n 15 van de 40 Almeerse handhavers vertrokken.

Nederland kampt met een grote vraag naar de buitengewoon opsporingsambtenaren. Die zijn onder meer nodig om alle coronamaatregelen te handhaven. "We hebben de handhavers opgeleid. En net als je er lol van krijgt, vertrekken ze naar een andere werkgever", vertelt Mariska Koopmans van Stadstoezicht Almere. Zij is niet blij met de leegloop. "Onze handhavers zijn populair, omdat ze goed opgeleid zijn en gelijk de straat op kunnen. Als een andere gemeente dan meer geld biedt, zijn ze zo weg."

Waarom is er meer vraag naar boa's?
Handhavers zijn op het ogenblik op veel plekken nodig. In de winkelcentra staan er bijvoorbeeld lange rijen voor populaire winkels. Handhavers moeten daar het publiek eraan herinneren om genoeg afstand te houden. "Maar we zien ook een stijging van het aantal meldingen op het gebied van overlast", vertelt Koopmans. Het vertrek van zo veel vaak jonge collega's baart haar zorgen. "Je ziet dat de druk toeneemt bij de mensen die achterblijven. Dat is nooit fijn. Daarbij komt nog dat de mensen die zijn weggegaan, soms nog andere mensen over de streep trekken ook naar die nieuwe werkgever te komen."

Volgens Koopmans merken de handhavers dat het draagvlak voor de coronamaatregelen afneemt. Ook daardoor neemt de werkdruk toe. Mensen gaan vaker met boa's in discussie over maatregelen die in hun ogen tegenstrijdig of onlogisch zijn. Ook zijn er bijna elke week demonstraties, terwijl dat vroeger maar een paar keer per jaar gebeurde.

Hoe houd je boa's in Almere?
Een salarisverhoging is volgens Koopmans niet de oplossing om het personeel bij Stadstoezicht te houden. "We moeten onderzoeken of er een andere reden is waarom mensen vertrekken. We kunnen bijvoorbeeld meer perspectief bieden." De teammanager is er overigens van overtuigd dat de 'boa-gekte' weer zal afnemen als de pandemie voorbij is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel