Geen 15 miljoen, maar 12,3 miljoen extra voor Floriade
Geen 15 miljoen extra, maar 12,3 miljoen extra. Dat is het bedrag dat de Floriade vraagt aan de gemeente Almere, om zo het evenement mogelijk te maken. Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om het geld ook daadwerkelijk over te maken.
Begin april werd duidelijk dat de Floriade miljoenen extra nodig heeft voor de tijdelijke inrichting van het terrein. Te denken valt aan een congresruimte, horeca-, toilet-, en entreegebouwen. De boodschap dat er bovenop de tientallen miljoenen die al eerder zijn uitgegeven nog eens een fors bedrag nodig is, viel slecht bij de gemeente.
Andere tegenvallers
De afgelopen maanden heeft de Floriade, ondersteund door externe experts en een financieel team van de gemeente, de begroting nogmaals doorgenomen. Gekeken is naar wat absoluut noodzakelijk is voor de inrichting van het terrein en de organisatie van het evenement. Dat blijkt uiteindelijk geen 15 miljoen te zijn, maar gedacht wordt dat het terrein ook met 8,6 miljoen extra afgemaakt kan worden.
Tegelijkertijd zijn er echter ook andere tegenvallers aan het licht gekomen. Doordat daar nog eens 3,7 miljoen voor nodig is, komt men op een totaalbedrag van 12,3 miljoen extra uit.
"Dit is een forse rekening die wij kort voor de opening van het evenement voor onze kiezen krijgen. Dat is zuur, en niet hoe het zou moeten gaan", zegt Floriade-wethouder Jan Hoek. "De begroting hebben wij nu minutieus doorgelopen en dat is goed. Zo'n verrassing willen we natuurlijk niet nog een keer, al ben je daar natuurlijk nooit helemaal zeker van."
Waar kan op bespaard worden?
Als het gaat om de terreininrichting, dan noemt het stadsbestuur het gebruik van goedkopere materialen als besparingsmogelijkheid. En ook het samenvoegen van een door de Nederlandse Tuinbouwraad vereiste ruimte, met een kas voor de Rijksoverheid.
Daarnaast blijkt dat sommige zaken al in andere onderdelen van de begroting verwerkt zaten. Dan gaat het om de hekwerken, bewegwijzering en het beregeningssysteem.
Een bedrag van 3,4 miljoen euro is géén directe besparing, maar wordt boekhoudkundig ondergebracht in de risicoreserve. "Dat betekent dat wij ervan uitgaan dat deze kosten mogelijk niet nodig zijn." Maar honderd procent zeker is dat dus niet.
Waar is juist extra geld voor nodig?
Voor beheer en onderhoud van het groen, de veiligheid, en het cultuurprogramma is juist extra geld nodig.
Vooral dat cultuurprogramma, met een extra prijskaartje van 800.000 euro, wordt door het college belangrijk gevonden. Uitgegaan wordt van een openings- en sluitingsceremonie, waaraan het Almeerse theatergezelschap Vis à Vis meewerkt. Ook moet er een 'iconisch kunstwerk' komen dat "op zichzelf al een reden is de Floriade te bezoeken". Na afloop moet het kunstwerk dan een plek krijgen in de stad. Ook een light-festival met een aantal lichtkunstwerken in de laatste weken, om zo ook dan nog bezoek te stimuleren, staat in de plannen.
Kan de gemeenteraad 'nee' zeggen?
Als de gemeenteraad besluit géén extra geld uit te trekken, dan kan de Floriade niet doorgaan. Basiszaken zoals een entree, horecagelegenheden en toiletten kunnen dan niet worden aangelegd, zegt het college. Dan wordt niet voldaan aan de vereisten voor een Expo en is er "feitelijk geen sprake meer van een wereldtuinbouwtentoonstelling. Dit houdt in dat er mogelijke sprake is van dezelfde aansprakelijkheden als het geval is bij het scenario gecontroleerd afbouwen."
Dat gecontroleerd afbouwen betekent dat gekozen wordt om de voorbereidingen stop te zetten en het evenement te cancellen. Dat kost minimaal 6,2 miljoen extra, en maximaal 19,6 miljoen bovenop al het geld dat tot nu toe is uitgegeven. Bovendien zal er dan niks terugverdiend worden met de verkoop van toegangskaartjes.
Kijkend naar de politieke verhoudingen in de raad, zijn bovenstaande opties niet reëel en lijkt het erop dat het extra geld er ook daadwerkelijk gaat komen. Het college geeft nog wel aan dat een paar kleine veranderingen doorgevoerd kunnen worden, zoals het schrappen van het lichtfestival. Dat levert dan een kleine extra besparing op.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Enquêtecommissie Floriade presenteert eindrapport in maart
ALMERE • Do 19 december • Donderdag 19 decemberDe enquêtecommissie van de Floriade in Almere streeft ernaar om haar eindrapport eind maart af te ronden en aan de gemeenteraad aan te bieden. Dat schrijft de commissie in een voortgangsbericht aan de...
-
De acht opvallendste momenten van de Floriade-verhoren
ALMERE • Zo 24 november • Zondag 24 novemberDe enquêtecommissie die onderzoek doet naar de Floriade 2022 in Almere heeft afgelopen week haar verhoren afgerond. In 2,5 week tijd zijn er vijftien getuigen gehoord. We kijken terug aan de hand van...
-
Grote afwezige bij raadsenquête: 'Wel schriftelijk vragen beantwoord over Floriade'
ALMERE • Wo 13 november • Woensdag 13 novemberVastgoedontwikkelaar Amvest heeft achter gesloten deuren wél medewerking verleend aan het onderzoek naar het tegenvallende resultaat van de Floriade in Almere. Een uitnodiging om woensdag in het openbaar...
recent nieuws
-
Poolse supermarkt die van rechter open moest blijven is vertrokken
LELYSTAD • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariDe Poolse supermarkt aan de Voorstraat in Lelystad is vertrokken. Dat meldt de eigenaar van de winkelruimte. De huurder en verhuurder lagen met elkaar overhoop, omdat de eigenaar van de supermarkt de...
-
Jonge Almeerders gaan elkaar te lijf met machete en keukenmes: OM eist werkstraf
ALMERE • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariHet leek volgens de rechter wel een Middeleeuws zwaardgevecht op de A. Roland Holststraat in Almere vorig jaar april. Hier gingen een nu 18-jarige Almeerder en de 19-jarige Jaïr C. uit Helmond elkaar...
-
Voormalig dorpshuis Swifterbant vaak besmeurd en vervuild, daders onvindbaar
SWIFTERBANT • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariAfval, poep, etensresten en overlast: al geruime tijd hebben de gebruikers van het voormalig dorpshuis De Steiger in Swifterbant hier last van. Wie de verantwoordelijken zijn is niet duidelijk. De gebruikers...