Populaire boekhandel Marsman stopt ermee

EMMELOORD • Ma 7 juni 2021 | 6:55 • Maandag 7 juni 2021 | 6:55

De bekende boekhandel Marsman in Emmeloord stopt ermee. Niet vanwege corona of een dreigend faillissement, maar omdat eigenaar Henk en Gerda Haklander met pensioen gaan. Compagnon Jeroen de Munnik neemt de boekhandel niet over.

Na 57 jaar sluit de boekhandel de deuren. Het echtpaar Haklander heeft de zaak dan 35 jaar in handen gehad. De Munnik is er de laatste 20 jaar bij betrokken als hun partner.

Boekenwinkel Marsman is een begrip in de Noordoostpolder. De zaak zit sinds 1964 op dezelfde plek aan de Lange Nering. Marsman staat bekend om zijn afdeling met regionale boeken en teken- en schildersspullen. "Ja, ze zijn heel lokaal", zegt een mevrouw die net een boek heeft besteld. "Ze kennen hun lokale auteurs."

"In de regionale kasten staan voornamelijk boeken over de polder," vertelt De Munnik. "Als je een lokale boekhandel bent, moet je lokale auteurs promoten en steunen. Henk Haklander: "We hebben twee jaar geleden de boerderijreeks gehad. Tot vanuit Australië kregen we bestelling binnen en we waren binnen een week of twee uitverkocht." Schrijvers (in de dop) konden een boek door Marsman laten uitgeven.

Marsman verkocht ook heel veel exemplaren van het boek Nieuw Land van Eva Vriend uit Emmeloord. Hakman: "We hebben er daar bijna 2.100 van verkocht en kregen toen een hele grote taart van de uitgever."

Verder waren er in de boekenzaak vaak signeersessies. De sessie van het boek 'Leef' van de ongeneeslijke zieke Emmeloordse Laura Maaskant trok destijds veel mediabelangstelling. "Ja, dat zijn van die momenten die indruk maken," vertelt Henk Haklander. "Het is niet een auteur die op bezoek komt. Die 'Hallo' zegt en weer vertrekt. Er zaten persoonlijke verhalen achter: Het gezin, de familie en Laura zelf."

Nu de winkel gaat sluiten, start op maandag 21 juni een opruimingsuitverkoop. Op 31 juli sluit Marsman dan voorgoed de deur. "Het besluit om te stoppen was eigenlijk al twee jaar geleden genomen", zegt Jeroen de Munnik. Dat de naastgelegen Oosterse supermarkt Safari het pand wil kopen, gaf het laatste zetje. "Of ze boeken gaan verkopen?" De Munnik denkt even na: "Ik weet wel zeker van niet."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel