Zorgen over krappe portemonnee gemeente

LELYSTAD • Wo 26 mei 2021 | 7:06 • Woensdag 26 mei 2021 | 7:06

Een aantal fracties in de Lelystadse gemeenteraad maakt zich zorgen over de financiële positie van de gemeente. Zolang onduidelijk is met hoeveel geld het Rijk richting de gemeenten over de brug komt, bestaat de vrees dat de komende jaren niet veel extra's kan. Tegelijk zijn er partijen die vinden dat er vorig jaar te veel is bezuinigd. Dat bleek dinsdagavond tijdens de bespreking van de kadernota, waarin de raad vooruit kijkt naar de financiën voor 2022 en de jaren daarna.

Onder meer de InwonersPartij, Mooi Lelystad en D66 zijn bezorgd over wat er financieel nog kan. "Er zijn veel onzekerheden. De uitgaven voor de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en jeugdzorg zijn niet in te vullen. Dat legt beperkingen op", aldus Fred Wilcke (InwonersPartij). D66 verwijt het college van B en W weinig ambitie: "Er is nergens geld voor", aldus Sanne de Wilde. Dat dwingt de gemeente om de ambities bij te stellen en te bezuinigen, vindt Mooi Lelystad, zonder dat de onroerend zaakbelasting hiervoor omhoog mag.

PvdA en Leefbaar Lelystad vinden dat het college vorig jaar te veel heeft bezuinigd door 10,1 miljoen over te houden en dat geld grotendeels in de reserves te stoppen. Het college moet voortaan zorgvuldiger uitrekenen hoeveel er nodig is, vinden zij.

Rumoer over apart zetten vier miljoen
Wethouder David de Vreede (SP) bevestigde dat de financiële onzekerheid groot is en dat de gemeente scherp aan de wind moet varen. Tegelijk stelde de wethouder dat de tien miljoen in de reserves is gestopt en dat hiervan vier miljoen niet gebruikt kan worden voor nieuwe plannen. Dat standpunt leidde tot rumoer in de raad bij onder meer D66 en ChristenUnie, die de wethouder er aan herinnerden dat de gemeenteraad het budgetrecht heeft. Burgemeester Henry Meijdam erkende dat, maar voegde eraan toe dat de vier miljoen naar verwachting later nog hard nodig is en daarom apart wordt gehouden.

Toch tal van voorstellen
Hoewel er voor volgend jaar dus beperkt geld beschikbaar is, kwam de raad toch met tal van voorstellen die in het oog sprongen. Jong Lelystad pleitte voor een tweede skatebaan, bij voorkeur in de buurt van de nieuwe schoolcampus Porteum. De bestaande skatebaan in het Zilverpark is te klein en uitbreiding op die plek is lastig. Hoewel de raad vorig jaar een ton voor een nieuwe baan beschikbaar stelde, denkt Jong Lelystad dat dit goedkoper kan. Ook denkt de partij dat het plan op meer steun onder jongeren kan rekenen, als zij zelf via crowdfunding proberen om circa 25.000 euro bij elkaar te brengen. PvdA, GroenLinks en D66 willen de toegezegde 100.000 euro inzetten en samen met betrokken jongeren een plan maken. Wethouder Jack Schoone vroeg de raad de voorstellen aan te houden, omdat er later dit jaar een voorstel volgt.

De PvdA wil nagaan of het mogelijk is om de bijdrage voor huishoudelijke hulp uit de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) afhankelijk te maken van hoeveel iemand verdient. De partij constateert dat steeds meer mensen met royale inkomens een beroep doen op de gesubsidieerde hulp, sinds die in 2020 is ingevoerd. Dat kost de gemeente veel geld. De PvdA wil dit corrigeren, maar is zich ervan bewust dat dit tot rechtszaken kan leiden van mensen die hun goedkope hulp afgewezen zien worden. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft aangegeven dat zij gemeenten in die rechtszaken zal ondersteunen.

Gemeente moet meer lokaal kopen
De VVD deed het voorstel dat de gemeente meer diensten en producten koopt bij Lelystadse bedrijven. Nu koopt de gemeente nog geen kwart in bij lokale ondernemers waar dit landelijk gemiddeld 35 procent is. "Nu wordt er veel buiten de provincie ingekocht. Als we vijf procent extra inkopen, zullen ondernemers dat zeer waarderen", aldus de VVD.

GroenLinks en Jong Lelystad pleitten ervoor om de FlevoMeer Bibliotheek te handhaven in het huidige pand aan de Promesse. Het college wil nagaan of verplaatsing naar een goedkoper pand haalbaar is, maar de twee fracties denken dat verhuizing nauwelijks extra geld oplevert. Wethouder Madelon van Noort gaf aan dat er op de bibliotheek niet zal worden bezuinigd. Wel lopen er gesprekken tussen de bibliotheek en de eigenaar van het huidige pand over het huurcontract.

De raad gaat zich de komende twee weken over de voorstellen buigen en deze indien nodig aanpassen. Op 8 juni wordt er dan over de moties en amendementen gestemd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel