Olstgracht 40 jaar: van dronken jeugd tot bloemetjesmarkt

ALMERE • Di 11 mei 2021 | 6:54 • Dinsdag 11 mei 2021 | 6:54

De Olstgracht in het centrum van Almere Stad bestaat 40 jaar. De bewonersvereniging heeft daarom een digitaal fotoboek gemaakt over de tijd tot nu toe. Het boek is samengesteld door Korrie Hasper en Raoul de Leeuw.

De familie Hasper woont al sinds het begin aan de Olstgracht. "Mijn man is dominee en ons huis is met voorrang afgebouwd. Toen we hier kwamen wonen, was het één grote zandvlakte. Overal hoorde je heimachines. Heel bijzonder", vertelt mevrouw Hasper.

//script.omroepflevoland.nl/docs/Olstgracht 40 jaar-1620383259.jpg

bron: fotoboek '40 jaar Olstgracht'

Raoul de Leeuw woont sinds 1999 aan de Olstgracht. "Ik woonde eerst in een appartement aan de ene kant van de gracht. Toen we groter wilden wonen, ben ik verhuisd naar de andere kant. Het is hier heel fijn wonen", zegt De Leeuw.

Overlast
Het Deventerpad bij de gracht was al vroeg een belangrijke uitgaansstraat van Almere. Dronken jeugd zorgde soms voor flinke overlast bij de bewoners van de Olstgracht. "Ook de tijd dat er prostitutie was achter de ramen bij een aantal panden hier, was minder prettig", herinnert mevrouw Hasper zich. En in 2009 gaf de komst van het hostel voor drugsverslaafden aan de nabijgelegen Blekerstraat onrust. Ook bewoners van de Olstgracht vreesden voor overlast van verslaafden. "Die overlast valt gelukkig erg mee," heeft mevrouw Hasper gemerkt.

//script.omroepflevoland.nl/docs/Olstgracht 40 jaar (1)-1620383456.jpg

bron: fotoboek '40 jaar Olstgracht'

Bloemetjesmarkt
In 1983 kwam iemand uit Haarlem aan de Olstgracht wonen. Hij nam het idee van een bloemetjesmarkt mee; een zogenaamde luilakmarkt, op de dag voor Pinksteren. De markt die langs de gracht werd gehouden, was een groot succes. Er kwamen duizenden mensen op af. "Het was de leukste dag van het jaar. Bewoners hielpen met de opbouw van de kramen en leverden stroom. Het zorgde voor gemeenschapszin," vertelt mevrouw Hasper. Na jaren aan de gracht werd de luilakmarkt uiteindelijk te groot. De markt werd daarom in 1998 verplaatst naar het centrum van de stad.

bron: fotoboek '40 jaar Olstgracht'

Hasper en De Leeuw willen het liefst het boek ook op papier zetten. "We willen in ieder geval een klein boek met de mooiste foto’s aan de burgemeester aanbieden. Almere heeft nog niet veel geschiedenis. Dit zijn wel kleine zaken maar wel heel leuk", zegt De Leeuw. De buurtvereniging wil ‘40 jaar Olstgracht’ ook vieren met de huidige en vroegere bewoners.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel