'Arbeidsmigranten op alternatieve wijze benaderen voor coronavaccinatie'
Arbeidsmigranten kunnen waarschijnlijk prima op een alternatieve wijze worden opgeroepen voor een coronavaccinatie. Dat zegt Johan Roskam van uitzendbureau Werckpost op Urk. Hij reageert op het nieuws dat grote groepen arbeidsmigranten straks niet in aanmerking komen voor een vaccin. Dit omdat ze niet staan ingeschreven bij een gemeente. Roskam denkt dat zorgverzekeraars of huisartsen een rol kunnen spelen.
Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico deed navraag bij het ministerie van Volksgezondheid en kwam erachter dat honderdduizenden arbeidsmigranten geen inschrijving in de Basisregistratie Personen hebben. Dat is wel verplicht voor iedereen die langer dan vier maanden in Nederland woont en werkt. Bij het uitnodigingen van mensen voor een coronavaccinatie wordt gebruikgemaakt van de Basisregistratie. Arbeidsmigranten, die vaak in grote groepen en dicht op elkaar wonen, vallen dan dus buiten de boot.
Volgens Roskam gaat het ook in onze regio om een grote groep mensen. "Van de arbeidsmigranten waar wij mee werken staan de meesten niet ingeschreven." Dat komt in veel gevallen doordat ze hier korter werken dan vier maanden, maar ook na die tijd komt het er vaak niet van. "Wij stimuleren het inschrijven wel maar het is verder aan hen."
'Geen veilig gevoel'
Veel arbeidsmigranten doen productiewerk en hebben daarom niet de mogelijkheid om thuis te werken. Daarnaast wonen ze vaak met veel mensen in een kleine ruimte, wat kan zorgen voor een verhoogd risico. Arbeidsmigrant Marcin Wojtczak: "Onze kamers zijn klein en we delen een appartement met 5 andere mensen. Het geeft geen veilig gevoel. Want we werken allemaal op verschillende plekken."
Regelen via zorgverzekeraar of huisarts
Het probleem zou volgens Roskam best op te lossen zijn. Hij zegt begrepen te hebben dat tenminste één zorgverzekeraar, waar veel arbeidsmigranten klant zijn, inmiddels via nieuwsbrieven mensen oproept om zich te melden voor een vaccinatie. "Hoe dat in de praktijk exact gaat lopen, dat weten we nog niet. Want deze doelgroep is wat leeftijd betreft nog niet aan de beurt."
Roskam wijst erop dat een zorgverzekering voor iedere arbeidsmigrant verplicht is. Via deze route zouden dus ook mensen die niet bij een gemeente staan ingeschreven bereikt kunnen worden. Daarnaast horen ze bij Werckpost dat ook huisartsenpraktijken met het vraagstuk bezig zijn.
Woordvoerder Nynke Wiersma van zorgverzekeraar HollandZorg laat weten dat ze al een aantal weken geleden aan het Ministerie van Volksgezondheid hebben gevraagd wat de plannen zijn omtrent het vaccineren van arbeidsmigranten. Ze hebben daar nog geen reactie op ontvangen. "We hebben aangeboden om te ondersteunen, want ook al staan ze niet allemaal ingeschreven bij een gemeente, ze hebben wel allemaal een zorgverzekering." Ondertussen probeert de zorgverzekeraar werkgevers en werknemers op de hoogte te houden van wat ze wél weten. Omdat veel arbeidsmigranten vaak verhuizen doen ze dat voornamelijk per mail.
Arbeidsmigrant Wojtczak heeft nog niks van een zorgverzekeraar of huisarts gehoord. "We krijgen eerlijk gezegd helemaal geen informatie over het vaccineren. Tot nu toe heeft niemand het er met ons over gehad. Het zou de volle aandacht moeten hebben want we zitten er middenin."
BSN-nummers
Een andere optie zou volgens Roskam zijn dat de overheid wellicht aan de hand van BSN-nummers iets kan regelen. "Alle mensen die in Nederland werken, ook arbeidsmigranten, vragen een BSN-nummer aan", vertelt Roskam. "Via zo'n BSN-nummer zijn ze ook bekend bij de overheid. Misschien dat de overheid daar iets mee kan als het gaat om het in beeld brengen van mensen die hier aan het werk zijn, maar niet ingeschreven staan bij een gemeente."
GGD: we wachten af
De GGD Flevoland laat in een reactie weten nog geen opdracht te hebben gekregen om arbeidsmigranten te vaccineren. "Daar wordt nog landelijk over nagedacht door het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid. Als arbeidsmigranten ingeschreven staan in de basisadministratie dan krijgen ze vanzelf een oproep als ze aan de beurt zijn volgens de vaccinatiestrategie. We wachten het beleid en de opdracht af en zullen dan conform handelen."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Brand in transformatorhuisje, 1.000 huishoudens in Lelystad zonder stroom
LELYSTAD • Do 19 december • Donderdag 19 decemberIn een transformatorhuisje bij de vuilstortplaats aan de Zeeasterweg in Lelystad is brand ontstaan. Dat zegt een woordvoerder van de brandweer. De brand ontstond rond 12.35 uur. Hoe dat gebeurd is, is...
-
Cameratoezicht aan Holbeinstraat na explosie
ALMERE • Do 19 december • Donderdag 19 decemberBurgemeester Hein van der Loo van Almere heeft tijdelijk cameratoezicht ingesteld in de Holbeinstraat in Tussen de Vaarten. Het toezicht gaat in op 20 december en duurt tot 16 januari. In de nacht van...
-
Staatssecretaris overweegt Lelylijn-geld naar Nedersaksenlijn te schuiven
FLEVOLAND • Do 19 december • Donderdag 19 decemberHet geld dat nu gereserveerd is voor de aanleg van de Lelylijn, moet ook voor de Nedersaksenlijn kunnen worden gebruikt. Die optie wil staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer) openhouden, zegt...