Yarden moet mogelijk korten op uitvaartpolissen

ALMERE • Vr 30 april 2021 | 11:03 • Vrijdag 30 april 2021 | 11:03

De in Almere gevestigde uitvaartverzekeraar Yarden moet mogelijk polissen van een miljoen klanten versoberen of korten. Het bedrijf heeft te weinig vermogen in kas om te voldoen aan de verplichtingen. Dat staat in een jaardocument van Yarden over 2020.

Uit het jaardocument blijkt dat Yarden Uitvaartverzekeringen vorig jaar miljoenen heeft verloren op de rentebaten van obligatiebeleggingen. Hierdoor is het eigen vermogen van de verzekeraar gedaald. De zogeheten solvabiliteit is gezakt tot 87 procent. Dat is onder de wettelijke grens van 100 procent en ver onder het resultaat van 119 procent in 2019.

In uiterste geval faillissement
De buffers moeten uiterlijk in augustus weer op orde zijn, anders kan De Nederlandsche Bank de vergunning intrekken. In dat geval zou Yarden failliet kunnen worden verklaard. Dat betekent niet dat de polishouders hun ingelegde geld volledig kwijt raken, zo antwoordde minister Wopke Hoekstra (Financiën) in september 2019 op Kamervragen. Ook toen zat Yarden in grote problemen. Hoekstra zei destijds dat er een wet is, die tot doel heeft om in het geval van een faillissement de verliezen voor polishouders te beperken: "Er is echter geen garantie dat verliezen niet optreden." Hoe groot de schade zou zijn, kon de minister niet zeggen "gezien de vele factoren die bij een faillissement een rol zouden kunnen spelen."

"Nog genoeg middelen in kas"
De uitvaartverzekeraar zelf geeft aan dat het zo'n vaart niet zal lopen. Tegen het ANP zegt directeur Peter de Groot dat er nog genoeg geld is om de uitvaarten van verzekerden te betalen. "We hebben in beginsel voldoende middelen in kas. Maar daarbovenop moet je meer buffers hebben." Hij noemt de aanhoudende lage rentestand als oorzaak van de problemen.

Yarden praat opnieuw met Dela
Yarden probeert het probleem op te lossen door een nieuwe eigenaar te vinden, die geld in het bedrijf steekt. Een overname door Dela liep vorig jaar stuk, omdat die de financiële situatie van Yarden te onduidelijk vond. Volgens het Financieele Dagblad zijn de twee verzekeraars nog wel met elkaar in gesprek. Yarden is bezig met een reorganisatie en verkoopt geen nieuwe polissen meer.

Het bedrijf kwam in de problemen door naturapolissen, die de volledige kosten van een uitvaart vergoeden. In een zaak van 19 polishouders bepaalde het gerechtshof in Leeuwarden in december dat er toch mocht worden gekort op de polissen.

De Nederlandsche Bank moet oordelen over een herstelplan, dat Yarden in januari heeft ingediend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel