100 jaar geleden: Koningin Wilhelmina bezoekt Urk
Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat toenmalig koningin Wilhelmina een bezoek bracht aan Urk. In die tijd was Urk nog een visserseiland midden in de Zuiderzee. Er was nog geen Afsluitdijk en het zou nog zo'n 18 jaar duren voordat Urk eiland af is. In 1921 maakt een filmploeg opnames van het koninklijk bezoek aan Urk. De beelden geven een uniek beeld van het oude vissersdorp in de Zuiderzee.
De haven stroomt op de dag van het bezoek vol met toeschouwers. Burgemeester Arie Gravestein staat al te wachten op de kade. Alle botters om hem heen zijn versierd met vlaggetjes en vaandels. In de straten heerst een feeststemming. Mannen en vrouwen dansen in het rond. Door het dorp staan meerdere versierde bogen waar later de koningin onderdoor gaat lopen. Een van de bogen is versierd met netten een grote W. Op een andere boog staat groot 'Juliana Poorte' geschreven, een verwijzing naar de dan 12-jarige dochter van de koningin. Er worden op die dag bloemen uitgereikt aan de koningin door het Urkse meisje Juliaantje, dat naar de prinses vernoemd is. Op een kleine motorboot varen koningin Wilhelmina en haar echtgenoot prins Hendrik de haven van Urk binnen. Aan weerszijde van de boot staan matrozen klaar om aan te meren. De prins is al twee keer eerder op Urk geweest, voor de koningin is dit haar eerste bezoek aan het eiland. Ze wuift naar de toegestroomde Urkers. Zelfs op de daken nemen jonge mannen plaats om het koninklijk paar te kunnen zien.
We zijn terug in 1921: de vorstin en haar gevolg lopen over een brede straat de haven uit. Aan beide kanten staan massa's Urkers om het koninklijk paar toe te zwaaien. Het publiek blijft keurig achter de visnetten staan die als lage hekjes zijn neergehangen. Het is het begin van een ronde over het eiland. De eerste halte is een boog gemaakt van visnetten met aan beide kanten het wapen van Urk met daaronder twee gekruiste ankers. Boven aan de poort hangt een maquette van een groot schip met vier zeilen. Een stuk verderop krijgt de koningin een demonstratie te zien van de zogenoemde ijsvlet. Die ijsvlet was in strenge winters een zaak van leven en dood voor de eilandbewoners. Als de Zuiderzee bevroren was, konden de Urkers het vaste land alsnog bereiken door deze vlet met mankracht voort te trekken. Bij noodgevallen of ziekte was het, zeker voor de komst van het vliegtuig als vervoermiddel, de enige mogelijkheid om naar de wal te komen. Ook werden op deze manier levensmiddelen en medicijnen naar Urk gebracht.
De inmiddels metalen ijsvlet - nog eerder was het een houten vlet - had hiervoor ijzeren glijders. Op deze manier kon de boot over het ijs glijden. Met mankracht werd dan de vlet over het ijs getrokken.
Op de oude filmbeelden is te zien hoe de mannen voordoen hoe ze zich voorbereiden op een tocht. Ook al is het zomer, de mannen hebben zich goed aangekleed voor de demonstratie. Voor de demonstratie is er zelfs een lading ijs uitgestort op de grond om de barre winters uit te beelden. De koningin krijgt van hen vervolgens uitleg over dit zware werk. Op de achtergrond speelt muziekvereniging Valerius.
Wat opvalt is dat meerdere van de mannen bij de ijsvlet een medaille dragen. Deze hebben ze vier jaar eerder, in 1917, door niemand minder dan prins Hendrik zelf uitgereikt gekregen. De prins was per toeval in de buurt en besloot Urk nog eens te bezoeken (zie eerder kader). Op het eiland hoorde hij dat de bemanning van de ijsvlet die avond geëerd zouden worden voor een gewaagde reddingspoging.
In januari van hetzelfde jaar hadden ze de opvarenden gered van een schip dat was ingevroren in het ijs. Omdat prins Hendrik de beschermheer was van de Noord- en Zuid-Hollandsche Reddingmaatschappij, reikte hij een zilveren medaille uit aan schipper De Boer. De overige bemanningsleden kregen een bronzen medaille. Vier jaar later dragen ze de insignes nog met trots en ontmoeten ze de prins voor de tweede keer. De toer gaat verder. De koningin loopt samen met burgemeester Gravestein voorop. Prins Hendrik volgt het tweetal met daarachter de overige hofhouding. Bij de botters blijven ze staan en kijken ze naar de grote hoeveelheid boten die er op Urk ligt. Aan alle kanten staan Urkers, volledig in klederdracht. Tussen hen staat een klein meisje met op haar kraplap (een stuk stof dat de borst bedekt) 'leve de koningin' geborduurd.
Het koninklijk paar sluit af bij de vuurtoren. Burgemeester Gravestein klimt met koningin Wilhelmina en prins Hendrik naar boven. Vanaf de vuurtoren wordt nog één keer naar de Urkers gewuifd. De kinderen beginnen een aubade en zingen de koningin toe. En ook op het moment dat het koninklijk bezoek wegvaart van de kade klinkt uit de monden van de aanwezige Urkers een psalm: "De Heer zal U steeds gadeslaan."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Drankvergunning Almeers hotel terecht geweigerd na verzwijgen hasj-incident
ALMERE • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariDe eigenaar van hotel Cataleya aan de Grote Markt in Almere heeft in 2020 terecht geen drank- en horecavergunning gekregen voor zijn bedrijf. Dat heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, woensdag...
-
Lelystad stapt uit samenwerking regionale jeugdzorg, tot verbazing van andere gemeentes
FLEVOLAND • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariDe gemeente Lelystad stopt de samenwerking met de andere gemeentes in Flevoland als het gaat om de regionale jeugdzorg. Dat blijkt uit een brief die aan de gemeenteraad van Dronten is gestuurd. Volgens...
-
Nieuwsoverzicht 22/01 | Verdachte vrijgesproken als opdrachtgever van moord • Voorrang voor Almeerders op huurwoningen
FLEVOLAND • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Verdachte in geruchtmakende moordzaak...