Wethouder: Hoogte geplande appartementen zeer acceptabel

ALMERE • Vr 16 april 2021 | 13:50 • Vrijdag 16 april 2021 | 13:50

De hoogte van de geplande appartementen op het dak van supermarkt Vomar in Almere Haven is zeer acceptabel. Dat zei wethouder Hilde van Garderen donderdagavond tijdens een bespreking met de gemeenteraad over het project.

De bedoeling is dat er 23 woningen op het dak van supermarkt Vomar komen. Om de bouwplannen te realiseren wordt de gemeenteraad gevraagd om het bestemmingsplan vast te stellen. Dat maakt het mogelijk om de kantoren die er waren, te vervangen door appartementen. De bouwhoogte speelt daarbij een belangrijke rol. De kantoren die al gesloopt zijn, waren volgens de wethouder ongeveer 12 meter hoog. Van Garderen: "Wat er nu gevraagd wordt, is een maximale hoogte van 13 meter."

Van Garderen vindt het van groot belang dat nieuwe appartementen in het centrum van Almere Haven komen. Daar is grote behoefte aan. Volgens de wethouder hebben honderden mensen positief gereageerd op de plannen. Slechts 4 mensen hebben zienswijzen ingediend, zegt Van Garderen.

Aantal buurtbewoners heeft bezwaren
Sommige omwonenden willen dat het plan wordt aangepast. Hun bezwaren gaan onder meer over de bouwhoogte en de schaduwwerking op de aangrenzende woningen en op een horecaterras aan de voorzijde van de supermarkt.

Volgens de plannen zijn er appartementen van twee verdiepingen aan de voorzijde gepland en één verdieping aan de achterzijde. De bouwlagen stonden voorheen andersom op het dak, toen er nog kantoren boven de winkel zaten. De naaste buren willen dat de appartementen op een vergelijkbare manier worden neergezet als de gesloopte kantoren.

Volgens de wethouder gaat de discussie niet over de bouwplannen maar over het bestemmingsplan. Van Garderen: "Wat wij hier vragen is in te stemmen met een wijziging van het bestemmingsplan. Wij vragen u niet in te stemmen met een bouwplan." De ontwikkelaar moet volgens de wethouder nog een omgevingsvergunning aanvragen.

Hoe reageert de gemeenteraad?
Diverse fracties in de gemeenteraad hebben de wethouder meerdere malen gevraagd hoe zij omgaat met de bewoners die bezwaren hebben op de plannen. Van Garderen heeft toegezegd in gesprek te blijven met de omwonenden. Sommige fracties twijfelen of die gesprekken nog zin hebben. Zij denken dat de plannen in een vergevorderd stadium zijn. Sommige omwonenden gaven eerder aan dat zij juridische stappen zullen nemen als de bebouwing op het dak niet wordt aangepast.

De gemeenteraad praat volgende week verder over het bestemmingsplan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel