'Grutto dreigt binnen vijf jaar te verdwijnen uit Flevoland'
"Binnen nu en vijf jaar hebben we geen grutto meer in Flevoland." Dat zegt Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland. Volgens hem heeft de grutto hier 'niks meer te zoeken' omdat de kuikens van de grutto geen eten meer kunnen vinden. Die leven namelijk van kruidenrijk grasland en dat is er in Flevoland bijna niet meer.
Volgens Nagel zijn gruttokuikens insecteneters. "Insecten vind je over het algemeen op bloeiende planten. Als je hier in mei, wanneer de gruttokuikens geboren worden, rondloopt dan vind je bijna geen bloeiende planten. En is er dus weinig voedsel voor gruttokuikens."
'Twee voor twaalf'
Nagel en zijn collega's vonden het afgelopen jaar maar veertig nesten van de vogel. Dat waren er 15 jaar geleden nog over de honderd. "Het is twee voor twaalf. We hebben aan de hand van de nesten uitgerekend hoe de populatie zich zal ontwikkelen. En dan kunnen we zien dat we binnen nu en vijf jaar geen grutto's meer hebben in Flevoland."
"Grutto's broeden graag in open gras en willen daar ook hun kuikens laten opgroeien. Dat kan alleen in grasland waar heel veel kruiden in zitten. Maar we hebben nu alleen nog grote groene biljartlakens zonder een enkel bloempje. Dat werkt niet voor de grutto", vertelt Nagel.
Schuld van het systeem
Het probleem is volgens Nagel het huidige landbouwsysteem. "Ik kan daar de boer niet de schuld van geven, maar het systeem wel. Ieder jaar of één keer per twee jaar wordt het gras opnieuw ingezaaid. Dan heb je gras zonder kruiden. Daarin is de kans heel klein dat gruttokuikens volwassen worden." Als het systeem minder intensief en natuurlijker zou worden, zou dat de vogel volgens Nagel kunnen redden. "Maar dat is niet realistisch binnen nu en vijf jaar."
Ook al zijn er nu nog nesten te vinden, volgens Nagel kunnen de kuikens vaak niet opgroeien omdat er te weinig voedsel voor ze is. De enige plek waar nu nog grutto's broeden, is volgens hem in de omgeving van Rutten. Als er door Landschapsbeheer Flevoland nesten gevonden worden op akkers, laten ze dit de boer weten en zetten ze een stuk af met stokken. Zo worden de nesten beschermd als de boer gaat maaien.
Verantwoordelijkheid
Het is in heel Nederland niet goed gesteld met de populatie van de grutto. Daarom hebben verschillende natuurorganisaties een petitie voor 'Aanvalsplan grutto' opgestart. Ze roepen het kabinet daarmee op stevige maatregelen te nemen. Nagel vindt dat er ook een verantwoordelijkheid bij de consument ligt: "Als iedereen nou biologische melk en kaas gaat kopen, dan is het voor de boer veel aantrekkelijker om biologisch te gaan boeren. Wat uiteindelijk de weidevogels zal helpen."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...