Bedreigingen en steunbetuigingen voor Sionkerk

URK • Do 25 maart 2021 | 6:11 • Donderdag 25 maart 2021 | 6:11

Het kerkbestuur van de Sionkerk op Urk heeft een heftige woensdag achter de rug. Het nieuws over de volledige openstelling van het kerkgebouw zorgde voor veel negatieve reacties. Ook kwamen er telefonische doodsbedreigingen binnen bij de scriba en de woordvoerder van de Gereformeerde Gemeente. De kerk zou alles wat te maken heeft met corona willen negeren. Dorpsbewoners zijn verdeeld over de kwestie.

"Ik heb er hoofdpijn van", zegt woordvoerder Hessel Snoek van de Sionkerk: "Ik ga een goed glas wijn nemen en duik dan mijn bed in." Volgens hem kwam er veel over de kerk heen. "Ik heb zelf geen doodsbedreigingen gekregen, maar mijn dochter die de telefoon opnam werd vervolgens verteld wat er met haar gebeuren moest. Tegen de dochter van de scriba [secretaris, red.] werd gezegd dat de strot van haar vader doorgesneden moest worden."

Snoek heeft besloten geen aangifte te doen: "Ik heb er de tijd niet voor en bovendien komt een aangifte van mij op een stapel andere aangiftes te liggen." Er kwamen ook positieve reacties binnen. "We hebben veel steunbetuigingen binnengekregen, we willen dingen eerlijk uitleggen." Snoek doelt op de geestelijke nood onder gemeenteleden.

Burgemeester wil in gesprek
Burgemeester Cees van den Bos van Urk nam woensdag contact op met de Sionkerk. Hij wilde praten met de Gereformeerde Gemeente. "De burgemeester wilde in gesprek met ons en wij met hem, maar de dominee was buiten Urk. Dus we zien wel wanneer het komt." Volgens Snoek gaat de Sionkerk zondag gewoon open, maar het is nog maar de vraag of alle 500 zitplaatsen bezet zullen zijn. "Ik kan er eerlijk gezegd nog geen zinnig woord over zeggen. Ik weet niet wat wijsheid is en of dat 30, 100 of 250 personen worden."

Urkers verdeeld over kwestie
De inwoners van Urk zijn verdeeld over de volledige openstelling van de Sionkerk. Sommige Urkers snappen de behoefte aan een fysieke kerkdienst, anderen vinden het onverstandig dat de kerk zijn zin wil doorzetten. "Ik snap wel dat ze het kerkgebouw weer volledig willen openstellen", zegt een man die op de fiets voorbijkomt. "Je moest eens weten wat het betekent om je gebouw te moeten missen, als behoudend christen."

Een vrouw die met haar kinderen bij de kerk wandelt, twijfelt. "Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden. Ik vind het lastig. Als ik er wel een mening over had, had ik wel willen reageren." Een lid van de Eben-Haëzerkerk twijfelt over de genoemde 500 zitplaatsen. "Er zijn veel minder zitplaatsen in het gebouw dan jullie beweren", zegt hij. Na een uitleg dat de cijfers van de Sionkerk zelf afkomstig zijn, draait de man eromheen als hem gevraagd wordt naar het daadwerkelijke aantal zitplaatsen. Later die avond biedt de kerkganger in het dorp zijn excuses aan voor zijn veronderstellingen.

Bij de haven zijn andere meningen over de volledige openstelling van de Sionkerk te horen. "Ik vind het erg onverstandig dat de kerk hiertoe besloten heeft", zegt een ondernemer. "Ik heb een winkel hier, dus ik verkondig mijn mening liever niet op camera. Met praten over geloof kun je hier mensen tegen het hoofd stoten."

Een jonge voetballiefhebber snapt ook niet dat de kerk tot volledige openstelling heeft besloten. "Ik mis het bezoeken van wedstrijden van Feyenoord ook", zegt hij. Twee jongens in een voorbijrijdende auto vinden het juist goed dat de Sionkerk opengaat: "Met de ramadan komen alle moslims toch ook samen?". Op de wedervraag hoe ze dat weten, komt geen antwoord. Het duo rijdt door.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel